Vrei o locuinţă? Vei plăti rate mai mari cu aproape 300 de lei

Ultima actualizare:

Clienţii speriaţi că Prima Casă s-ar putea termina în acest an au dat năvală la credite, deşi autorităţile au anunţat că vor continua să sprijine programul. 12 bănci şi-au terminat deja plafonul.

Mulţi clienţi nu se vor mai încadra în noile condiţii

Acum, ele trebuie să reanalizeze toate dosarele pe euro care nu au mai prins plafon şi vor exista o mulţime de clienţi ce nu vor mai îndeplini condiţiile de creditare în lei. Aceştia vor pierde sume importante de bani daţi ca avans. „Nu este o intenţie, este o certitudine. Creditele prin Prima Casă se vor da doar în lei", a declarat pentru Capital Irina Constantinescu, director în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Costul unui credit în lei, mai mare decât cel în euro

Chiar dacă, în prezent, costul unui credit în lei este mai mare decât unul în euro, băncile le recomandă românilor să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi pentru a evita riscul schimbului valutar.

Potrivit Ancăi Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, citată de dailybussines.ro, pentru un credit de 50.000 euro sau echivalentul în lei avem o diferenţă la rată de 36% în defavoarea monedei naţionale.

Astfel, rata lunară în lei este mai mare cu aproximativ 300 de lei comparativ cu cea de la un credit în euro.

Până în prezent, mai puţin de 10% din totalul creditelor Prima Casă au fost acordate în lei, cei mai mulţi români optând pentru moneda europeană.

Se aşteaptă o scădere a dobânzilor

Totuşi, potrivit publicaţiei dailybusiness.ro, se aşteaptă o scădere a dobânzilor după ce Banca Naţională a României a redus dobânda cheie la 5%. Mai multe bănci şi-au epuizat plafonul anterior pentru programul Prima Casă.

De acum, acestea trebuie să se axeze doar pe creditarea în lei la primirea noului fond. Celelalte, care încă mai au bani pentru împrumuturi, vor continua să ofere credite şi în euro până la epuizarea plafonului.

Cu toate că reprezentanţii Finanţelor au anunţat că monitorizează atent programul Prima Casă şi sunt pregătiţi să intervină rapid cu sume suplimentare astfel încât creditarea să nu se întrerupă, ritmul de accesare a garanţiilor a crescut peste orice aşteptări.

Asta, din cauza clienţilor panicaţi că acum au ultima şansă să ia un credit ipotecar cu avans de doar 5% şi la cele mai mici costuri. Practic, ritmul de acordare a crescut de peste două ori în mai puţin de o lună, numărul dosarelor primite de la bănci sărind de la 80-90/zi, la 160-180/zi, în condiţiile în care multe bănci deja epuizau plafonul disponibil.

Guvernul va suplimenta plafonul pentru Prima Casă cu un milliard de lei. 300 de milioane vor fi direcţionte către achiziţia de locuinţe construite de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), se arată într-un proiect de hotărârşe lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice. „În funcţie de ceea ce agreăm în linii mari cu FMI vom lua şi măsurile viitoare, printre care şi alocarea unui plafon suplimentar la Prima Casă.

Programul are susţinere din partea Ministerului de Finanţe, sunt avute în vedere garanţii suplimentare suficiente pentru acest an, dar şi alocarea unui plafon important pentru 2014.

Sperăm ca în cel mai scurt timp să avem aprobat de Guvern un plafon suplimentar astfel încât băncile care au terminat deja garanţiile să reînceapă să primească dosare", au declarat reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net