Vrei ouă proaspete de Paște? Reguli de la Protectia Consumatorilor pentru achiziționare și vopsire
Cu prilejul Sărbătorilor de Paște, oul este unul dintre produsele pe care majoritatea românilor îl doresc pe masă. Din acest motiv, Click! vă prezintă sfaturile specialiștilor pentru cei care cumpără sau se apucă de vopsit ouă.
Prevederile de comercializare a acestui produs prevăd ca fiecare ou să conțină prin ștanțare mai multe informații anunță specialiștii de la InfoCons. Astfel, prima cifră va conține modul în care a fost crescută găina din care provine oul.
-cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
-cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
-cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
-cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
Tot ștanțat trebuie să fie un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO) și un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv). Fiecare ou vândut legal, trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Cum trebuie să arate ambalajul oului vândut legal
Ambalajele în care sunt vândute ouăle trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:
a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicat ă numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor;
b) numărul de identificare al centrului de ambalare;
c) categoriile de calitate şi greutate
d) numărul de ouă ambalate;
e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;
f) specificaţii privind condiţiile speciale de depozitare;
g) o indicaţie despre modul de furajare a găinilor ouătoare.
Cum trebuie să arate oul bun de consumat
Pentru a nu fi păcăliți de producătorii de ouă, specialiștii în protecția consumatorilor au stabilit un set de reguli după care poate fi identificat oul bun de consumat. Acesta trebuie să aibă o coajă de formă normală care este curată și intactă; un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului; albușul trebuie să fie clar și translucid;oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă. În interior, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul. Ouăle nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C. Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
Sfaturi pentru vopseaua de ouă
Pentru a nu fi păcăliți atunci când achiziționați sau folosiți vopseaua de ouă, specialiștii vă dau trei sfaturi pentru a nu vă pune în pericol sănătatea:
-cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate
-urmăriţi încadrarea produsului în perioada de durabilitate
-la vopsirea ouălor, nu utilizaţi substanțe care au alte destinaţii
Citiți și