Vrei să cumperi o mașină second hand? Ai grijă să nu plătești și datoriile vânzătorului
Ești pe cale să achiziționezi un autoturism la mâna a doua? Mare atenție la ce ”dealer” apelezi! Din pricina unei ”scăpări” legislative, riști să nu poți înmatricula mașina dacă vânzătorul are datorii la Fisc.
Până la finele anului trecut, cei care își scoteau mașinile la vânzare erau nevoiți să facă un drum la Direcția de Taxe Locale în vederea obținerii certificatului fiscal. Documentul, obligatoriul în vederea înstrăinării mașinii, era valabil 30 de zile și certifica faptul că vânzătorul nu are datorii la Fisc, astfel că poate solicita fără probleme radierea autovehiculului.
Legea s-a schimbat și puțini știu că vânzătorii nu mai pot obține certificate fiscale în vederea înstrăinării mașinii, ci abia după semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Adică cei care cumpără află abia după ce dau banii dacă autoturismul cumpărat poate fi înmatriculat sau nu. Reporterii Click! au aflat vestea pe pielea lor când au sunat la Direcția de Taxe Locale pentru obținerea unui certificat fiscal în vederea înstrăinării unui autoturism.
”Nu se mai eliberează de luni bune. Acum, fiscalul este o ștampilă care se pune pe contractual de vânzare-cumpărare pe care ni-l aduceți după ce vindeți mașina. Este o problemă, într-adevăr, căci cel care cumpără trebuie să vă creadă pe cuvânt că nu aveți datorii. Sunt mulți care și-au luat și țepe: au cumpărat de la samsari și au aflat că nu pot înmatricula mașinile din cauza datoriilor pe care vânzătorul le are către bugetul de stat. Ne sună lumea din toate colțurile țării să ceară informații despre vânzători, dar sunt informații pe care nu putem să le dăm oricui. Unii, în disperare, că au dat bani mulți pe mașini, se oferă să achite ei și datoriile vânzătorului”, ne-a explicat un angajat al Fiscului din municipiul Caracal, județul Olt.
Reprezentanții Fiscului, cei de Înmatriculări, dar și cei care intenționează să cumpere sau să vândă o mașină, cu toții recunosc că problema certificatului fiscal pune bețe în roate comerțului cu mașini second hand. Pe de o parte, sunt mulți cumpărători de bună credință care nu își pot înmatricula mașinile după ce au mers pe mâna țeparilor, iar, pe de altă parte, tot mai mulți români evită să cumpere mașinile în lipsa certificatului fiscal.
Soluția, spun cei de la Înmatriculări, este să apelați numai la persoane de încredere și să solicitați fiscalul imediat după încheierea contractului de vânzare-cumpărare. ”În caz contrar, în situații de înșelăciune, competența e a instanței, nu a celor de la Înmatriculări. La noi, nu are ștampila, nu înmatriculează”, ne-au declarat agenții de la Înmatriculări Olt.