Vrei să intri în noul an cu patriarhul Daniel? Uite ce trebuie să faci
Patriarhia Română a anunțat că în noaptea dintre ani, la miezul nopții, patriarhul Daniel va ține o slujbă specială la Catedrala Patriarhală. Mai mult, prima slujbă a noului an va fi ținută pe 1 ianuarie tot de patriarhul Daniel. Iată prgramul slujbelor, oferit de Patriarhia Română
Patriarhia Română anunță credincioșii că vor putea participa la Sfintele Slujbe în interiorul Catedralei Patriarhale, cât și în curtea Catedralei Patriarhale, unde vor fi amplasate mai multe scaune anunță basilica.ro. Iată programul slujbelor ținute de patriarhul Daniel pe 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022
vineri, 31 Decembrie 2021
-Între orele 16:00 – 18:00, va fi oficiată Slujba Vecerniei;
-Între orele 23:30 – 00:30, va fi oficiată Slujba trecerii dintre ani de către Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
sâmbătă, 1 ianuarie 2022
-Între orele 09:30 – 12:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, în interiorul Catedralei Patriarhale, de Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
”La finalul Sfintei Liturghii, după slujba de Te Deum, va avea loc proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca ”Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț””anunță Patriarhia Română într-un comunicat preluat de sursa citată.
Ce trebuie să știți despre patriarhul Daniel
Inițial a fost doar Ciobotea Ilie-Dan. Apoi a fost călugărul Daniel. Acum este patriarhul Daniel al României. S-a născut la data de 22 iulie 1951, din părinţii Alexe şi Stela Ciobotea, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş scrie siteul patriarhia.ro.
A făcut liceul între anii 1966 și 1970 în Buziaș și Lugoj. A urmat Institutul Teologic din Sibiu și își ia doctoratul sub îndrumarea profesorului Dumitru Stăniloae. A studiat la facultățile de Teologie din Strasbourg și Freiburg între 1976 și 1980. Între 1980 și 1988 a fost lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia).
Pentru că studiase tot ce se putea, a vrut să vadă puterea creștinismului nu doar prin slovele cărților și închipuindu-și în liniștea bibliotecilor ci și din dărătul pereților de cărămidă sau lemn ai mânăstirilor în zgomot de toacă și imnuri.
Pe 6 august 1987 viitorul patriarh a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa. Pe 7 iunie 1990 este ales arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Pe 12 septembrie 2007 este ales și arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Pe 30 septembrie 2007, Daniel devine oficial patriarhul României și este investit în Catedrala patriarhală din Bucureşti