Vrei să scapi de casă? Uite cum pot răspunde băncile

Ultima actualizare:

Vineri, 13 mai, va fi cu adevărat o zi cu ghinion pentru bănci. Aceeaşi zi este însă „gura de oxigen” pentru românii care nu mai suportă povara ratelor la bănci. Mâine este ziua cea mare: intră în vigoare Legea dării în plată. Avocatul Gheorghe Piperea a răspuns, în cadrul unei dezbateri, la cele mai „spinoase” întrebări. Iată ce lămuriri a dat specialistul.

Sunt încă foarte multe necunoscute legate de actul normativ care le permite românilor să „stingă” datoria faţă de bancă odată cu predarea casei cu care au girat. Părerile sunt împărţite legate de costurile totale ale acestei proceduri, de cât de mult poate dura şi de câţi datornici sunt efectiv dispuşi să renunţe la casa pentru care au plătit ani buni şi zeci de mii de euro. Teoretic, procedura este simplă şi începe cu formularea unei notificări către bancă, notificare care trebuie redactată de un avocat, un notar sau un executor judecătoresc. Mâine, este prima zi în care aceasta poate fi trimisă pe adresa băncii. Avocatul Gheorghe Piperea a explicat la ce trebuie să vă aşteptaţi şi care sunt paşii de urmat.

Mâine intră în vigoare Legea dării în plată. Avocatul Gheorghe Piperea a răspuns la cele mai importante întrebări
Mâine intră în vigoare Legea dării în plată. Avocatul Gheorghe Piperea a răspuns la cele mai importante întrebări

Ce pot face băncile?

Odată ce primesc notificarea, băncile pot contesta doar criteriile de eligibilitate ale clientului (consumator persoană fizică, împrumut care nu depăşeşte 250.000 de euro, împrumut care a fost luat pentru a cumpăra, construi sau moderniza locuinţa, clientul nu are condamnări definitive pentru infracţiuni legate de creditul respectiv). De asemenea, băncile mai pot ridica în instanţă excepţii de neconstituţionalitate. Acestea vor fi judecate de Curtea Constituţională. Per total, procesul poate dura şi mai bine de un an. Atenţie însă: oricât ar dura procesul, contractul este îngheţat, adică nu plătim ratele. 

Ce fac dacă banca nu vine la notar?

Mergi în instanţă. Poţi cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit şi să transmită dreptul de proprietate către bancă. Această acţiune este scutită de plata taxei de timbru. Nu uitaţi un lucru esenţial: sunteţi protejat de efectul de îngheţare a contractului, oricât ar dura procesul.

E bine să negociez cu banca?

Este cel mai bine. Dacă nu eşti în situaţia de a fi deja executat silit sau cu poprire pe venituri pentru datoriile rămase, este ideal să negociezi cu banca. Este momentul în care poţi scăpa de clauzele abuzive, de dobânzile variabile, de influenţa cursului de schimb valutar. Trebuie însă să fiţi suspicioşi la negocieri, când veţi merge cu avocatul. Băncile ar putea încerca să discute de pe poziţii de forţă, să vă sperie, să vă expună costurile aşa zis uriaşe ale procedurii. O ofertă bună însă nu trebuie refuzată. Dacă un contract se poate echilibra în favoarea voastră, aveţi numai de câştigat: rate mai mici, în moneda convenabilă şi rămâneţi şi cu casa. Atenţie când redactaţi notificarea: prin aceasta puteţi solicita încă de la început băncii negocieri.

Cine poate beneficia

De prevederile Legii „casă contra credit” pot beneficia persoanele fizice care au contractat un credit ipotecar (altul decât ”Prima Casă”) de maximum 250.000 de euro pentru achziţionarea, construcţia sau modernizarea unei locuinţe, dar şi codebitorii, garanţii personali şi garanţii ipotecari. Legea îi ajută şi pe cei care sunt în procedură de executare silită şi pe cei care au fost deja executaţi silit (au pierdut casa şi acum au poprire pe venituri). Actele necesare pentru această procedură sunt: notificarea către bancă, contractul de credit şi eventualele acte adiţionale, contractul de ipotecă, corespondenţa purtată cu banca, certificate de cazier judiciar.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net