Vrei să-ți muți șomajul în altă țară? Uite cum poți să o faci!

Ultima actualizare:

    Șomerii trebuie să facă dovada că au făcut toate demersurile ca să se angajeze
Șomerii trebuie să facă dovada că au făcut toate demersurile ca să se angajeze

Ești șomer și vrei să te întorci în țară sau primești indemnizația de aici și ai gânduri să emigrezi? Ai posibilitatea să-ți transferi ajutorul. Uite cum poți să o faci!

În general, poți beneficia de prestațiile de șomaj atâta timp cât rămâi în țara care ți le plătește. În anumite condiții, poți, totuși, să le transferi în altă țară din UE, dacă îți cauți un loc de muncă în statul respectiv.

Șederea în străinătate pe o durată de 3 luni

Poți primi în continuare șomaj de la țara în care ai lucrat ultima dată, pe o perioadă de 3 luni, care poate fi prelungită până la maximum 6 luni, în funcție de instituția care ți-l plătește.

Ai această posibilitate dacă te afli în șomaj total (nu parțial sau intermitent) și ai dreptul la indemnizație de șomaj în țara în care ai rămas fără job.

Înainte de a pleca din țară, trebuie:

- să fi fost luat în evidența oficiului de ocupare a forței de muncă ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, timp de cel puțin 4 săptămâni;

- să obții de la oficiul național pentru ocuparea forței de muncă formularul U2 (fostul formular E303), care îți dă dreptul de a transfera prestațiile.

Formularul este valabil pentru o singură țară. Vei avea nevoie de un nou formular U2 pentru fiecare stat în care dorești să-ți transferi prestațiile de șomaj. Contactează cel mai apropiat centru de ocupare a forței de muncă pentru a afla dacă trebuie să te deplasați în țara de origine pentru a solicita noua autorizație sau dacă poți face acest lucru din străinătate.

La sosirea în noua țară, trebuie:

- să te înscrii în evidența oficiului național de ocupare a forței de muncă, în termen de 7 zile de la data la care ai devenit indisponibil pentru oficiul din țara pe care ai părăsit-o;

- să depui formularul U2 (fostul formular E 303) în momentul înscrierii;

- să te supui controalelor prevăzute pentru solicitanții de indemnizații de șomaj din noua țară, ca și cum ai primi indemnizația din țara respectivă.

”Vă recomandăm să aflați care sunt drepturile și îndatoririle care vă revin în noua țară, în calitate de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Acestea ar putea fi foarte diferite față de cele valabile în țara în care ați rămas șomer”, scrie pe portalul europa.eu.  

Aceeași sumă pe care o primeai înainte îți va fi plătită direct în contul bancar din țara în care ai rămas șomer. Pentru a-ți păstra dreptul la șomaj, trebuie să te întorci în țara care ți le plătește în termenul prevăzut.

Șomajul se poate prelungi

Dacă vrei să rămâi în străinătate mai mult de 3 luni, trebuie să depui o cerere de prelungire a termenului oficiului de ocupare a forței de muncă din țara în care ai rămas șomer: ele pot prelungi termenul de la 3 până la 6 luni.

Nu toate țările acordă astfel de prelungiri. Întreabă oficiul de ocupare a forței de muncă din țara de origine dacă, și în ce condiții, îți poate fi acordată prelungirea.

Majoritatea țărilor prelungesc au criterii clare pentru evaluarea cererilor. Ele ar putea, de exemplu, să solicite:

- dovada că ai făcut eforturi să te angajezi în primele 3 luni;

- dovada că ai mai multe șanse de a găsi un loc de muncă dacă ți se prelungește șederea;

- informații despre oportunitățile de angajare existente pe piața forței de muncă din țara gazdă.

Specialiștii recomandă să ceri prelungirea cât mai repede posibil, înainte de încheierea perioadei inițiale de 3 luni.

Egalitate de tratament

Ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în altă țară din UE, trebuie să fii tratat la fel ca și cetățenii țării respective în ceea ce privește:

- accesul la piața muncii;

- sprijinul oferit de oficiile de ocupare a forței de muncă;

- sprijinul financiar oferit pentru a te ajuta să găsești un loc de muncă (credite cu dobândă redusă pentru șomerii care doresc să demareze o afacere).

Unele state dau bani doar celor care  au petrecut o perioadă rezonabilă în țara respectivă și au căutat un loc de muncă mai mult timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net