Vremea rea pune stăpânire pe România. Pericol de inundații în 25 de județe, din cauza precipitațiilor. A fost emis cod galben de viituri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis duminică o atenționare de Cod galben pentru viituri, cu posibilitatea depășirii Cotelor de Atenție, valabilă până luni la prânz.

Cod galben de viituri pe râuri din 25 de judeţe / foto: Pixabay
Cod galben de viituri pe râuri din 25 de judeţe / foto: Pixabay

Atenționarea se aplică pe râuri din 25 de județe și include bazinele hidrografice Someșul Mare, Crișul Alb, Mureș, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.

Codul este valabil până luni, la prânz

În perioada 21 iulie, ora 12:00 - 22 iulie, ora 12:00, sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, cu riscuri de inundații locale, în special în județele Hunedoara, Vâlcea, Dâmbovița, Prahova, Brașov și Galați.

Fenomenele hidrologice periculoase sunt așteptate mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor menționate.

În București, vremea va fi caniculară în următoarele zile, mai ales după-amiaza. Prognoza indică, pentru perioada 21 iulie, ora 10:00 - 22 iulie, ora 10:00, temperaturi maxime de 33-35°C, cu disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală aproape de pragul critic de 80 de unități.

Furtunile alternează cu vremea caniculară

După-amiaza și seara se preconizează instabilitate atmosferică, cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu rafale de 50-60 km/h. Temperatura minimă va fi de 19-21°C.

În perioada 22 iulie, ora 10:00 - 23 iulie, ora 10:00, vremea se va menține caniculară după-amiaza, cu temperaturi maxime de 34-35°C și disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, dar în a doua parte a zilei și seara sunt posibile înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura minimă va fi de 19-21°C.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi prezente pe arii restrânse și în alte zone ale țării.

În perioada 21-22 iulie, este în vigoare un cod galben de caniculă pentru mai multe județe din sud-estul țării.

În sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor varia între 34 și 36 de grade Celsius, iar izolat pot atinge 37 de grade. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade, rezultând în nopți tropicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net