Oamenii de știință, acuzați de manipularea condițiilor meteo. „Însămânțarea norilor” ar fi provocat inundațiile istorice

Mai multe acuzații au fost lansate pe intrenet la adresa oamenilor de știință care sunt arătați cu degetul ca fiind responsabili de ploile diluviene care au făcut ravagii în Brazilia şi Emiratele Arabe Unite în acest an. Cei care fac asemenea acuzații neagă responsabilitatea schimbărilor climatice pentru astfel de fenomene extreme, informează AFP.

Una din acuzații: însămânțarea norilor

inundatii skiathos jpg

Pe internet, adepţii teoriilor conspiraţiei se referă în special la tehnica de însămânţare a norilor, acuzând comunitatea ştiinţifică de manipulare a stării vremii pentru a-i face pe oameni să creadă într-o criză climatică inventată.

„Dubai seamănă cu o scenă de apocalipsă. Înregistrările video ce arată inundaţiile de acolo sunt halucinante", a declarat conservatorul american Robby Starbuck pentru cei peste 460.000 de admiratori ai săi de pe internet, referindu-se la ploile care au devastat acea regiune în luna aprilie.

„Am văzut că anumite persoane făceau o legătură cu dereglarea climatică, dar, în realitate, este vorba despre o vreme artificială", a afirmat el.

Potrivit site-ului Google Trends, căutările pe internet despre însămânţarea norilor au atins niveluri record în timpul inundaţiilor din Dubai.

În ce constă însămânțarea norilor

Această metodă constă în introducerea unor particule chimice în interiorul norilor pentru a controla formarea de precipitaţii, cu scopul de a creşte cantitatea acestora într-o regiune dată.

Cu toate acestea, există "un consens în comunitatea ştiinţifică" în ceea ce priveşte responsabilitatea schimbărilor climatice pentru aceste evenimente meteorologice extreme, a declarat pentru AFP Mariana Madruga de Brito, o cercetătoare din statul brazilian Rio Grande Do Sul, devastat de inundaţii în luna mai.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, ploile istorice care au afectat sudul Braziliei au devenit de două ori mai probabile din cauza dereglării climei, care a "intensificat" precipitaţiile cauzate de fenomenul meteorologic El Nino.

Oamenii de știință susțin că această metodă nu este eficientă decât în zone geografice foarte limitate şi nu are capacitatea de "a crea" fenomene meteorologice de amploarea inundaţiilor din ultimele luni, au explicat experţii.

În condiţiile în care fiecare vară aduce temperaturi record, negarea pură a făcut loc unui "nou argument": "Dacă planeta noastră se încălzeşte", explicaţia nu trebuie găsită în emisiile noastre de gaze cu efect de seră, ci mai degrabă în "manipulările ştiinţifice".

Modificările meteorologice artificiale nu sunt lipsite de controverse. Unii oameni de ştiinţă îndeamnă la vigilenţă în raport cu aceste programe, pentru a evita potenţiale efecte nefaste asupra sănătăţii sau a mediului înconjurător.

„Această obsesie legată de însămânţarea norilor ne face să ignorăm o problemă mult mai mare", a avertizat Edward Gryspeerdt, cercetător la Institutul de mediu Grantham din Londra.

„De mai bine de un secol, emisiile noastre încălzesc planeta şi provoacă precipitaţii mai abundente în multe regiuni ale lumii", a adăugat el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bataie intre doctorite jpg
muraturi freepik png
crestere salarii jpg
mihaela bilic instagram jpg
toma gheorghe cel mai batran criminal in serie din romania jpg
prosoape jpg
crizanteme istock jpg
vegetables 5992673 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net