Zidarul indian Balkar: „România este o ţară bună. Ne plac oamenii de aici"

Ultima actualizare:

    Balkar şi ceilalţi  lucrători indieni  câştigă la Buzău  aproape dublu faţă  de şantierele din  ţara natală
Balkar şi ceilalţi lucrători indieni câştigă la Buzău aproape dublu faţă de şantierele din ţara natală

În vreme ce milioane de români au luat, în ultimii 30 de ani, calea Occidentului, pentru un trai mai bun, locul lor pe piaţa de muncă de la noi e luat, treptat, de asiatici. Indienii şi vietnamezii sunt de câţiva ani soluţia salvatoare pentru angajatorii români angrenaţi în proiecte mari, pentru care au nevoie de forţă de muncă.

Pe şantierul unui liceu din Buzău muncesc de zor, de la jumătatea lunii octombrie, 25 de lucrători veniţi din îndepărtata Indie. Ei au lăsat acasă, la mii de kilometri distanţă, familii numeroase şi sărace. 

Balkar face parte din echipa de zidari care se ocupă de reabilitarea Colegiului ”Mihai Eminescu” din Buzău. Soţia şi cei doi copii locuiesc, într-un sat, împreună cu părinţii lui. Balkar fredonează melodii de la Bollywood, în timp ce tencuieşte, şi spune că astfel le ridică moralul colegilor, ca să uite de distanţa faţă de casă.

„Locuri de muncă se găsesc și la noi!”

”Suntem departe de familiile noastre, ne este dor de copii, de soţii, însă vorbim des cu ei şi le spunem să stea liniştiţi. Am ajuns într-o ţară bună şi că ne plac oamenii de aici”, mărturiseşte Balkar pentru adevarul.ro. În India, Balkar a lucrat tot în construcţii, însă pe salarii mici. ”Locuri de muncă se găsesc şi la noi, dar nu se plătesc mai mult de 300 de dolari pentru zidari”, oftează tânărul de 32 de ani.

Copiii, soţia şi părinţii lui Baljit, alt muncitor indian, vor primi lunar din România 500 de dolari, o sumă mare pentru ei. ”Am avut probleme acasă, fiindcă nu obţineam destui bani pentru a-mi întreţine familia formată din şapte membri. Trimit acum aproape dublu faţă de ce puteam lua acolo”, spune mulţumit Baljit. 

Indienii locuiesc în incinta şcolii, unde le-au fost asigurate dormitoare, duşuri şi o sală de mese. Muncitorii beneficiază de o masă caldă pe zi, asigurată de o firmă de catering, care a fost nevoită să ofere preparate din bucătăria indiană. ”Cei care ne pregătesc meniurile ştiu ce să ne gătească. Noi nu mâncăm vită şi nici porc, mâncăm însă orice altceva. Ne plac mult şi mâncărurile româneşti, cu pui, cu peşte. Condiţiile oferite de angajator sunt foarte bune”, explică Tarun Bajaj, translatorul grupului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net