Zilele din anul 2020 când Biserica Ortodoxă interzice nunţile

Ultima actualizare:

    Pe lângă perioadele când este post, Biserica Ortodoxă interzice săvârşirea nunţilor şi în ajunul unor sărbători importante (praznice împărăteşti)FOTO: adevarul.ro
Pe lângă perioadele când este post, Biserica Ortodoxă interzice săvârşirea nunţilor şi în ajunul unor sărbători importante (praznice împărăteşti)FOTO: adevarul.ro

Rânduielile bisericeşti sunt foarte stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor, de aceea calendarul ortodox prevede perioade când este interzis să se facă nunţi. ”Petrecerile nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă“, spun preoții.

Deşi Taina Căsătoriei sau Nunta, conform dogmelor, nu prevede vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti cuprind zile când preoţii nu pot să săvârşească această slujbă deoarece ea ar fi urmată de petrecerea tradiţională care ar încălca perioada de postire, scrie adevarul.ro.

De asemenea, chiar şi cei care s-au cununat religios înainte de intrarea în post, trebuie să se abţină de la petreceri în această perioadă.

Pe lângă perioadele când este post, Biserica Ortodoxă interzice săvârşirea nunţilor şi în ajunul unor sărbători importante (praznice împărăteşti) sau în perioada cuprinsă între Crăciun şi Botobează, scrie adevarul.ro.

”Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. părintele Nicolae D. Necula, în volumul „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică”, citat de adevarul.ro.

Zilele din anul 2020 când Biserica Ortodoxă interzice nunţile

În cele patru mari posturi de peste an (Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului), în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc, în zilele de 14 septembrie şi 29 august, în săptămâna brânzei, adică cu şapte zile înainte de Postul Paştelui, în Săptămâna Luminată, adică între Paşti şi Duminica Tomii, în Duminica Rusaliilor, în ajunul şi în ziua tuturor praznicelor împărăteşti şi în perioada cuprinsă între Crăciun şi Bobotează, nu se pot face nunţi.

În anul 2020 nu se fac nunţi în următoarele zile:

  • În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
  • În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 27-28 mai; 6-8 iunie 15 august; 13-14 septembrie);
  • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 februarie - 26 aprilie);
  • În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (15-28 iunie);
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
  • De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
  • În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie);
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie). (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Prima biserică românească din Africa a fost sfințită. Click! a descoperit unde este și cum arată

La Bari se va construi o nouă biserică românească

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net