Ziua Drapelului Național. La ceremonie s-a respectat distanțarea fizică, dar politicienii au sărutat cu toții steagul

Ultima actualizare:

    De Ziua Drapelului Național s-au organizat ceremonii militare în întreaga țarăSursa foto: Mediafax
De Ziua Drapelului Național s-au organizat ceremonii militare în întreaga țarăSursa foto: Mediafax

Ziua Drapelului Național se sărbătorește în fiecare an la 26 iunie. Această zi este marcată prin numeroase programe cultural-artstice, evenimente și ceremonii organizate în întreaga țară. Iată carea fost programul evenimentului și ce mesaje au transmis autoritățile.

Ziua Drapelului. Scurtă istorie a simbolului național

Drapelul Naţional a fost decretat simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate - Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată “Istoria României în date”. De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.

Drapelul Național, sfințit pe Câmpia Libertății

În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, arborau drapelul albastru, galben, roşu. Aşa avea să fie şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit site-ului www. presidency.ro. Guvernul provizoriu întărea că “Steagul naţional va avea trei culori - albastru, galben şi roşu”. Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte “Dreptate, Frăţie”. Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii.

Ziua Drapelului. ”Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre”, a transmis Klaus Iohannis
Ziua Drapelului. ”Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre”, a transmis Klaus Iohannis

Ziua Drapelului Național. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

De Ziua Drapelului Național, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor. „Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, simbol al identității și unității noastre naționale, la care se raportează fiecare cetățean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre. Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintașilor noștri și de a aduce un oamgiu celor care s-au sacrificat pentru națiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile și libertățile democrației”, se arată în mesajul președintelui Iohannis, transmite Mediafax. El a mai afirmat că arborarea Drapelului Național a marcat marile momente din evoluția României moderne.

Ludovic Orban a declarat că Ziua Drapelului este dedicată celor care au făcut cinste României și Tricolorului
Ludovic Orban a declarat că Ziua Drapelului este dedicată celor care au făcut cinste României și Tricolorului

Ziua Drapelului Național. Mesajul premierului Ludovic Orban

„Astăzi este Ziua Drapelului Național, simbol drag al unității și identității naționale, zi pe care o dedicăm în esență tuturor celor care de-a lungul timpului au făcut cinste României și Tricolorului. Sunt toți acei bravi români care în trecut s-au jertfit sau au luptat pentru apărarea pământului strămoșesc, sunt toți cei care în vremurile noastre contribuie la buna reputație a României, făcând-și datoria cu profesionalism și curaj în diferite teatre de operațiuni și în misiuni internaționale și toți cei ale căror performanțe în diferite domenii au făcut ca Tricolorul să fie înălțat pe cel mai înalt catarg. Și, cel mai recent, Drapelul Național i-a însoțit pe medicii români și personalul medical care, anul acesta, pe fondul crizei sanitare generată de noul coronavirus, și-au ajutat colegii din Italia, Statele Unite și Republica Moldova, iar seriozitatea și competența cu care s-au implicat în salvarea de vieți au făcut cinste românilor și României. Le mulțumim tuturor, cu respect și admirație! Tricolorul reprezintă istoria noastră și întregul popor, cu oameni care ne-au dat de atâtea ori prilejul să ne mândrim că suntem români. La mulți ani, România! La mulți ani, Drapelului Național!”, a transmis și premierul Ludovic Orban.

Ziua Drapelului Național se sărbătorește în fiecare an la 26 iunie
Ziua Drapelului Național se sărbătorește în fiecare an la 26 iunie

Ziua Drapelului. Ceremonii în țară

Ziua Drapelului a fost sărbătorită în întreaga țară prin manifestări cultural artistice, ceremonii militare și religioase. 

Bistrița. Ziua drapelului, marcată printr-o ceremonie militară și una religioasă

De Ziua Drapelului Național, în centrul Bistriței a avut loc prima ceremonie militară și religioasă de la începerea pandemiei de Covid-19, potrivit timponline.ro. Tricolorul, dat jos aseară de pe catarg, a fost sfințit în Biserica Protopopiatului Ortodox, de la Coroana, și adus în procesiune la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală. Ceremonialul a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, primirea Drapelului Național, binecuvântarea Drapelului, înălțarea Drapelului Național pe catarg concomitent cu intonarea imnului național. Oficialitățile prezente la eveniment, dar și militarii, au purtat mască de protecție.

Reșița. Ceremonie restrânsă, fără public

Ceremonia militară organizată la Reșița cu ocazia Zilei Drapelului a avut loc în incinta Inspectoratului Județean de Jandarmi, aflăm de pe radioresita.ro. În prezența subsecretarului de stat al MAI, Dan Stan, a prefectului județului Caraș-Severin, Cristian Gafu, a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu și a șefilor de arme, drapelul național a fost scos din biserica aflată în incinta unității și înălțat pe catarg. Slujba de sfințire a drapelului a fost oficiată de Preasfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Reșița.

Timiș. Diplome pentru cei care s-au implicat în lupta împotriva coronavirusului

Oficialitățile din județul Timiș au sărbătorit, astăzi, Ziua Drapelului, în fața Palatului Administrativ din Timișoara, anunță pressalert.ro. Prefectul de Timiș a înmânat diplome celor care s-au implicat în lupta contra noului virus. Spre deosebire de anii trecuți, ceremonia nu a fost urmărită de timișoreni, pe bulevardul Revoluției. Majoritatea demnitarilor sau șefilor de instituții a purtat mască de protecție, unii dintre ei chiar și mănuși. Discursurile acestora au fost urmate de aducerea steagului care a fost sfințit de Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți, apoi oficialitățile au sărutat, rând pe rând, drapelul României.

De Ziua Drapelului, politicienii au participat la ceremonii și au transmis mesaje românilor
De Ziua Drapelului, politicienii au participat la ceremonii și au transmis mesaje românilor

Cum s-a sărbătorit Ziua Drapelului la Alba Iulia

Ceremonia de la Alba Iulia a fost organizată de Instituția Prefectului, iar evenimentul a avut loc în Piața Tricolorului. Primirea invitaților s-a făcut începând cu ora 9.40, la ora 10.00 au fost programate prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și ocuparea locului în dispozitiv. Ceremonia a cuprins o alocuțiune referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului, primirea Drapelului României, rostirea frazei de binecuvântare a Drapelului României de către preot și sărutarea acestuia de către oficialitățile prezente la ceremonie. Înălțarea Drapelului României pe catarg s-a făcut pe acordurile Imnului Național al României, aflăm de pe siteul Ziarului Unirea.

Iași. O pană de curent a întrerupt discursurile

Ziua Drapelului Naţional a fost celebrată şi în Piaţa Tricolorului din faţa Prefecturii Iaşi, la manifestări fiind prezenţi reprezentanţi ai Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt, oficialităţi locale şi reprezentanţi ai clerului, potrivit Agerpres. "Pentru ostaşii României Drapelul Naţional este mai aproape de inimă şi cred că îl purtăm în fruntea noastră. Din păcate, venim înveliţi în el atunci când sacrificiul suprem este făcut pentru ţară. Culorile, cele trei culori, chiar dacă noi sărbătorim astăzi 170 de ani de când tricolorul este steag prin decret, ele se regăsesc pe blazoanele nobililor români, în simbolurile lui Mihai Viteazul care a unit pentru prima dată cele trei Ţări Române. Tot cele trei culori le găsim pe steagurile purtate de răzeşii lui Ştefan în bătălii", a declarat comandantul Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt, colonel Hadrian Bondor.La rândul său, prefectul Marian Şerbescu a spus că în an aniversar, când sărbătorim 100 de ani de la desăvârşirea statului naţional unitar român, se împlinesc şi 20 de ani de când ziua de 26 iunie, a fost proclamată ca zi a Drapelului Naţional. „Tot acum se împlinesc 170 de ani de când, împreună cu deviza 'dreptate, frăţie', paşoptiştii adoptau tricolorul, în forma sa de astăzi, ca drapel naţional şi simbol al revoluţiei, dar şi al unităţii în suflet a tuturor românilor. Primul domn al ţării unite, Alexandru Ioan Cuza, spunea despre drapel că el reprezintă România. (...) Drapelul naţional face parte din însuşi sufletul nostru de români, iar cinstirea acestuia este nu atât o îndatorire, cât un privilegiu. Fie ca drapelul României să ne rămână veşnic în sufletele şi inimile noastre", a afirmat Şerbescu. De la manifestarea din faţa "Casei Pătrate" nu au lipsit incidentele. O pană de curent electric a întrerupt discursul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net