Ziua internațională a solidărității umane! Luptăm împreună pentru eradicarea sărăciei
În fiecare an, pe 20 decembrie este marcată Ziua internațională a solidarității umane. Este de fapt un prilej de a aminti oamenilor să lupte împreună pentru promovarea păcii, drepturilor omului și eradicarea sărăciei.
Solidaritatea este considerată una dintre valorile fundamentale ale relaţiilor internaţionale în secolul XXI, în care cei care au mai puţine avantaje merită ajutor de la cei care beneficiază cel mai mult. Iar potrivit ONU, în contextul globalizării şi al provocării creşterii inegalităţii, întărirea solidarităţii internaţionale este indispensabilă.
20 decembrie- Ziua internațională a solidarității umane
Adunarea Generală a ONU a proclamat 20 decembrie drept Ziua internaţională a solidarităţii umane, având în vedere faptul că promovarea culturii de solidaritate este importantă pentru combaterea sărăciei.De fapt, Ziua internaţională a solidarităţii umane este, potrivit ONU, o zi pentru a sărbători unitatea în diversitate şi pentru a reaminti guvernelor să respecte angajamentele lor faţă de acordurile internaţionale, pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa solidarităţii, pentru a încuraja dezbaterea privind modalităţile de promovare a solidarităţii în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă, inclusiv eradicarea sărăciei, şi, de asemenea, este o zi de acţiune pentru a încuraja noi iniţiative de eradicare a sărăciei.
Cum sărbătorim Ziua internațională a solidarității umane
Cu ocazia acestei zile oamenii sunt încurajați să dezbată modalități de promovare a solidarității și să găsească metode inovatoare care să ajute la eradicarea sărăciei. Pot fi activități de strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe cei care au suferit efectele dezastrelor naturale sau provocate de oameni.
Iată ce poți face de Ziua internațională a solidarității
Cei care vor să marcheze această zi pot face fapte bune pentru semenii lor. Iată ce poți face pentru semenii tăi:
Poți da o sumă de bani pentru un caz social. Poți să îmbraci un copil sărman sau să îi cumperi rechizite pentru școală.
Poți să alegi un centru social și să mergi acolo să ajuți la pregătirea hranei sau la împărțirea ajutoarelor umanitare către persoanele din zonele defavorizate.
Dacă ai un vecin sau o rudă care are nevoie ca cineva să îi facă cumpărături sau măcar să îi aducă o găleată cu apă, ori să îi spargă câteva lemne pentru foc, mergi și dă-i o mână de ajutor. Viziteză pe cineva bolnav la spital sau acasă și vorbește cu personalul medical despre starea lui și dacă poți să faci ceva pentru a-l ajuta.
''Ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea'', declara, în 2006, Lech Walesa, fondatorul mișcării muncitorești Solidaritatea și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983.