Ziua Internațională Anticorupție. 240 de politicieni români au ajuns pe mâna DNA
Pe 9 decembrie este Ziua Internațională Anticorupție. Din 2002, de când DNA a fost înființat, 240 de politiceni români au ajuns pe mâna procurorilor pentru fapte de corupție.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, 9 decembrie, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie, în care vorbeşte despre corupţia care ”slăbeşte statul, erodează instituţiile şi generează un regres al societăţii, în ansamblul său”, informează news.ro.
Klaus Iohannis: ”Corupția subminează democraţia”
”Într-o Românie normală, respectarea legii şi corectitudinea sunt regula. Corupția subminează democraţia şi statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susţine reţele de criminalitate organizată, distorsionează pieţe şi, în final, scade calitatea vieţii cetăţenilor. Acest flagel afectează cele mai vulnerabile categorii sociale, ţine comunităţile sărace captive într-un cerc vicios, frânează dezvoltarea şi reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care îi slujeşte", a transmis şeful statului.
Acesta afirmă că, pentru a stopa practicile corupte în societăţile contemporane, ”sunt necesare mecanisme instituţionale şi sociale complexe de prevenţie şi sancţionare, astfel încât eficienţa instituţiilor în realizarea interesului public şi buna funcţionare a statului de drept să fie garantate”.
Când a fost înființat DNA
DNA a fost înființat în anul 2002 prin Ordonanța de Urgență 43/2002 a Guvernului. S-a fost chemat inițial Parchetul Național Anticorupție, iar între octombrie 2005 - martie 2006 a fost denumit Direcția Națională Anticorupție. Ambele organizații funcționează ca o organizație autonomă pe lângă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Modelul de organizare a DNA a fost inspirat după structuri similare din Spania, Norvegia și Belgia. Instituția este specializată în combaterea corupției și prevenirea infracțiunilor de corupție care au cauzat daune mai mari de 200.000 de euro sau dacă obiectul infracțiunii îl reprezintă bunuri sau sume de bani în valoare de peste 10.000 euro.
Începând cu anul 2013, DNA a investigat sute de cazuri în sfera politică. Potrivit unui raport al Uniunii Europene, Departamentul Național Anticorupție românesc este în primele cinci instituții anticorupție din UE ce ”a obținut rezultate impresionante în soluționarea cazurilor de corupție la nivel înalt și mediu”.
Conform unui sondaj INSCOP, încrederea românilor în DNA este foarte ridicată (59.8%), în comparație cu alte instituții precum Parlamentul (12.6%) sau Guvernul (22.6%).
Prefecți, primari, parlamentari, șefi de stat, în vizorul DNA
Nu mai puțin de 240 de politicieni (parlamentari, primari, viceprimari, premieri, președinți și vicepreședinți de consilii județene, prefecți) s-au ales cu dosare penale, iar mulți dintre ei au fost condamnați la închisoare.
Chiar și cei patru șefi de stat pe care i-a avut România, de după Revoluție, au avut probleme cu DNA.
Ion Iliescu este acuzat de implicare în dosarul Revolutiei și Mineriadei; Emil Constantinescu - fiul acestuia a fost implicat în scandalul contrabandei de tutun numit Țigareta II;Traian Băsescu a apărut în Dosarul Flota, în scadalul legat de casa din Mihăileanuși creditul la CEC. În plus, familia acestuia a fost acuzată de implicare în Dosarul „Nana”, iar fratele președintelui a fost arestat preventiv în 2014 pentru luare de mită; Klaus Iohannis a fost urmărit pentru uz de fals.
Pe 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.
Citește și: