Nu-ţi repari faţada? 13.000 de lei amendă
Nu e de glumă! Guvernul nu mai vrea să vadă nici o bucată de tencuială atârnând de faţadele blocurilor. Pentru asta, Executivul a adoptat un proiect de lege al ministerului dezvoltării care prevede amenzi drastice pentru proprietarii care nu iau măsuri de prevenire a accidentelor cauzate de faţadele şubrede.
„Legea faţadelor", iniţiată de ministrul dezvoltării Elena Udrea, îi obligă pe toţi posesorii de clădiri să realizeze, din proprie iniţiativă, lucrări de refacere a faţadelor care stau să cadă în capul trecătorilor.
Refuzul angajării unei firme şi neconsemnarea în cartea tehnică a imobilului lucrările executate atrag după sine amenzi totale cuprinse între 7.000 şi 13.000 de lei.
Pentru că majoritatea proprietarilor de case şi a asociaţiilor de locatari se plâng că nu au bani pentru aşa ceva, legea le vine în ajutor.
E vorba de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată de stat. Astfel, finanţarea ar urma să fie asigurată astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarilor şi maximum 90% din creditul garantat de stat.
Preşedinţii de bloc spun că această facilitate este un fals ajutor: „Banii aceştia împrumutaţi tot noi o să-i plătim, chiar dacă sunt garantaţi de stat. Nu cred în acest tip de credit, iar dobânzile bancare mă sperie.Împrumut 10.000 de lei şi ajung să plătesc 7.000 doar dobândă", crede Georgette Dinu, preşedintele unei asociaţii din Capitală.
Primăriile pot prelua, integral, costurile de realizare a acestor lucrări în situaţia în care proprietarii fac dovada că au un venit lunar, pe membru de familie, sub câştigul salarial mediu net pe economie. Tot primăriile sunt obligate ca, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, să inventarieze toate clădirile care trebuie reparate.
La un pas de tragedie
O bucată de circa 3 metri pătraţi din faţada unui bloc de pe Şoseaua Colentina din Capitală s-a desprins, în vara anului 2009, şi a căzut pe asfalt.
Nimeni nu a fost rănit, însă întâmplarea a scos la inveală faptul că blocul a fost anvelopat de mântuială în anii '80.
„Primăria sectorului 2 ne-a ameninţat cu amenda pentru neglijenţă, deşi cu patru luni înainte, în urma unui audit, specialiştii instituţiei au spus că imobilul nu prezintă nici un risc. Avem dosar depus pentru termoizolare din aprilie 2009, dar nici acum nu s-au apucat de lucrări", ne-a spus Georgette Dinu, preşedintele blocului.