O pacientă a murit în lift, la Slatina. Prefectul și managerul spitalului se ceartă între ei, poliția anchetează

Scandal în Slatina după ce o pacientă a murit în lift, la Spitalul Județean Slatina. Ascensorul s-a blocat între etaje și timp de 20 de minute nu a putut fi pornit. Femeia, care era transportată la ATI, a murit. Prefectul județului acuză conducerea spitalului și îi cere demisia. În replică, directorul medical al unității spune că personalul medical a îndeplinit corect procedura.

lift jpeg

„Câți oameni e nevoie să mai moară?”

Incidentul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 8 dimineața la Spitalul județean de Urgență Slatina. Femeia, care urma să fie intubată în secția ATI, era transportată cu liftul de la etajul 5 la etajul 2. Liftul s-a blocat și nu a mai pornit 20 de minute, timp în care pacienta a murit. Personalul care o însoțea a aplicat manevrele de resuscitare însă fără rezultat. Incidentul a fost făcut public de prefectul județului Olt, Mario De Mezzo într-o filmare din fața spitalului, publicată ulterior pe facebook.

„Și acest drept de ne iau vătafii, acela de a avea dreptul de a avea o moarte decentă. Să-ți fie rușine și câți oameni să fie nevoie să moară să înțelegi să-ți dai demisia?”, a transmis în mesajul video Mario De Mezzo adresându-se conducerii spitalului.

„Lifturile sunt un risc permanent pentru pacienți și cadre medicale. Câți oameni e nevoie să mai moara până când cineva sa o demita pe aceasta vătafă care-și spune manager de spital? Rușine, vătafilor”, a spus De Mezzo.

Directorul medical i-a răspusn prefectului

Florin Popa, directorul medical al Spitalului de Urgență Slatina, susține că echipa medicală care a însoțit-o pe pacientă în lift avea toate echipamentele necesare pentru un astfel de transport, inclusiv defibrilator. În plus, spune el, instituția va face necropsia femeii pentru a nu exista suspiciuni cu privire la deces.

”Ca orice poveste pe care vrei să o faci mai mult sau mai puțin interesantă o poți spune în mai multe feluri.

E vorba de o pacientă de 81 de ani, internată de o lună, inițial la secția de medicină internă, cunoscută cu multiple boli, inclusiv cancer, iar pe perioada internării s-a ridicat suspiciunea unei afecțiune de neurologie. Pe parcursul internării s-a deteriorat starea sănătății dânsei și a fost trimisă la terapie intensivă. Ulterior a revenit pe secție.

Medicul de gardă a observat sâmbătă dimineață că starea ei de sănătate de degradează și a luat legătura cu medicul ATI pentru a organiza un transfer al pacientei.

S-au făcut pregătirile necesare cu targă însoțită de medicul de gardă, asistentă, balon de ventilație, trusă de urgență, cu absolut tot ce e necesar pentru a preîntâmpina un stop cardiac.

La ora 7.28 liftul s-a blocat. La 8 și 5 minute a intrat în stop cardiac și s-au făcut procedurile care se impuneau, au avut în lift inclusiv defibrilator, totul conform procedurilor, iar pe toată perioada aceasta fost asistați inclusiv de meciul de gardă de la cardiologie.

La ora 8 și un minut a sosit echipa de intervenție cu care spitalul are contract pentru mentenanța lifturilor, iar la 8 și 5 s-a declarat decesul. A murit în lift sau în drum spre terapie nu știu să spun. La 5 minute după ce a ajuns la ATI s-a declarat decesul pacientei.

La momentul acesta familia pacientei insistă să nu facem necropsie pentru că nu are nicio urmă de îndoială. Vom face pentru că vrem să fim transparenți, nu vrem să ascundem nimic”, a transmis directorul medical.

Anchetă

Poliţiştii din Olt au deschis o anchetă în acest caz.

„La data de 18 decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat, prin adresă, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie, în jurul orei 08:05, o femeie de 81 de ani, din judeţul Olt, care se afla internată la unitatea spitalicească, ar fi decedat într-unul din lifturile spitalului, care s-ar fi blocat”, au anunţat reprezentanţii IPJ Olt.

Poliţiştii au deschis un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Managerul spitalului, Angela Nicolae, este în funcție din aprilie 2021. Ea a fost prefect al judeţului Olt în perioada august – decembrie 2019.

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net