EXCLUSIV După MasterChef, Elena Lasconi lasă televiziunea pentru bucătărie?
După ce a câştigat marţi seară trofeul „MasterChef - Proba celebrităţii", Elena Lasconi (41 de ani) a prins curaj. Fosta ştiristă PRO TV şi prezentatoarea emisiunii „Dincolo de PoveŞtiri" de la postul tv ACASĂ a lăsat să se înţeleagă că ar vrea să continue să gătească la un alt nivel, nu doar acasă, din pasiune, ca şi până acum.
Iată ce declaraţii a făcut într-un interviu acordat ziarului Click! Vedeta ne-a spus şi ce va face cu premiul de 25.000 de euro. O va ajuta pe bunicuţa ei. La finala „MasterChef" a primit un cec în valoare de 50.000 de euro, dar jumătate din premiu va fi donat de realizatorii programului unei cauze nobile
Ce a fost din punctul tau de vedere cel mai greu la "MasterChef"? Care a fost cea mai grea proba din concurs?
Toate mi s-au parut grele la vremea lor, insa gatitul la botez m-a solicitat cel mai mult fizic. Proba care m-a solicitat cel mai mult psihic-si asta doare mai tare - a fost finala. O sa va sa spun de ce. Atunci cand am auzit ca in finala va trebui sa gatim ceva care sa ne reprezinte am „paralizat" pur si simplu de emotie. Imi treceau prin cap tot felul de retete, multe secvente cu mine in bucatarie inca de cand eram mica...Dar ce anume e sinonim cu mine? Greu, foarte greu mi-a fost. Am simtit ca voi face un desert. Dar ce desert? Din miile de deserturi pe care le-am facut in decursul timpului, care indeplineste toate calitatile unui preparat de MasterChef, sa fie gustos, aratos si sa ma si reprezinte? Incepusem deja proba de vreo 20 de minute si tot nu stiam ce o sa fac. Preparam practic trei deserturi in acelasi timp pana cand am ajuns sa simt ce o sa fac. Pentru ca imi place sa inovez in bucatarie si asta sunt eu, asta am facut si in finala: o inovatie made by Lasconi.
De cine ti-a fost teama in concurs? (la capitolul talent in bucatarie)
In primul rand de mine. Chiar daca viata m-a calit, m-a invatat sa lupt si sa muncesc pe branci, in interiorul meu am ramas totusi un copil. Un copil, ce-i drept, cu mai multa experienta de viata. Sunt foarte sensibila si parerile chefilor au fost si sunt foarte importante pentru mine. Am participat la MasterChef ca sa ma specializez. E un vis devenit realitate si chiar si acum imi vine sa ma ciupesc, chiar daca am in fata ochilor trofeul minunat. Mi-a fost teama ca din cauza emotiilor o sa gresesc mancaruri pe care le-am facut de mii de ori inainte, ca o sa ma accidentez si nu o sa pot continua concursul. Visul meu, dorinta mea, credinta mea au fost insa atat de puternice, ca am izbutit si ii multumesc in primul rand lui Dumnezeu pentru asta.
Ce ai invatat depsre tine in acest concurs? Dar despre bucatarie, cu ce noutati culinare ai incheiat aceasta experienta?
Am invatat despre mine ca am potential de chef. Si e grozav ca traim intr-o lume in care suntem martorii unor revolutii in mai multe domenii. Ganditi-va ca pana si astazi sunt o multime de oameni, chiar si femei, care spun „barbatii sunt bucatari mai buni decat femeile". Va este cunoscuta experesia?
Ei bine, toate astea se intampla datorita faptului ca femeile nu au avut acces in aceasta casta a barbatilor. In lumea in care traim astazi cand femeile au dovedit ca pot face performanta in profesii "rezervate" barbatilor, cum ar fi: generali in armata, astronauti, presedinti de stat, etc. E timpul sa renuntam la prejudecati. Acum s-a deschis foooooarteee usor calea si ma bucur ca eu sunt una dintre femeile care macar pot sa intre cu fruntea sus pe aceasta usa a gastronomiei adevarate.
Titlul de „MasterChef" este confirmarea muncii si pasiunii mele de multi ani in bucatarie, dar cel mai important este biletul de intrare in lumea fascinanta a secretelor si trucurilor perfectiunii in gastronomie. Eu acolo vreau sa ajung. Imi doresc ca preparatele mele sa hraneasca fizic, vizual, dar si spiritual. Fiecare farfurie sa fie o declaratie de dragoste si, credeti-ma, este posibil. Cred ca este timpul sa acordam mai multa atentie sau macar la fel de multa atentie atat interiorului, cat si exteriorului nostru.
De ce plating al tau ai fost cel mai multumita in tot acest concurs?
De ultimul. Nu stiu cum mi-a venit ideea, dar mi-a venit si a iesit al naibii de bine. Toata broderia din zahar ars am improvizat-o. Nu am avut o forma exacta cu cea pe care am facut-o, asa ca am riscat si m-am bazat pe indemanare. Am folosit o forma metalica, hartie pergament si... putina banda izolatoare ca sa imi pot crea baza pe care pot sa-mi brodez zaharul. Din fericire mi-a iesit.
Cum ti s-au parut juratii? Cu ce feluri de mancare i-ai asemana?
Exact ca la televizor. Sunt trei profesionisti cu trei carcatere diferite. Pe chef Sorin l-as compara cu un sufle de vanilie cu amaretto - e nevoie de tehnica si delicatete ca sa-l prepari, pare greu de gatit, insa odata ce-ti iese iti dai seama ca nu intamplator este considerat un fel de rege al deserturilor. E cald, dulce, iti incalzeste sufletul si da dependenta, chiar daca esti doar consumator de ciocolata.
Chef Sorin este un gentleman al gastronomiei care in ciuda aparentei de "diriginte" este un om extrem de cald si bun, are simtul umorului, e corect si foarte talentat.Pe chef Florin l-as compara cu un moelleux au chocolat cu chilli si sos de zmeura si fructul pasiunii. Pare simplu de preparat, dar nu e deloc asa. E un desert care, odata ce l-ai gustat, te duce cu gandul la Revelion, la o sarbatoare importanta. E ca un foc de artificii care iti creeaza o senzatie incredibila. Ciocolata iti gadila papilele gustative, chilli te face sa-ti doresti mai mult si mai mult, iar sosul de zmeura si fructul pasiunii te duc cu gandul la cele mai frumoase momente ale copilariei.
Chef Florin este si sper ca va ramane un copil minune al gastronomiei, e un om incredibil: dragut, vesel, sufletist, talentat, dinamic, plin de viata. Pe chef Catalin l-as compara cu o portie zdravana de sarmale fierte in vin cu mamaliguta si ardei iute. Pare un fel greu de mancare, pare ca stii la ce sa te astepti, dar e intotdeauna plin de surprize. E delicios, nu-i poti rezista, te falesti cu el in fata strainilor si da dependenta.
Chef Catalin este un Schwarzenegger al gastronomiei. Nimic nu-i sta in cale. E incredibil de talentat si ceea ce imi place cel mai mult este ca pentru el nu exista "nu se poate". El poate si stie! Pare dur si arogant, dar toate astea sunt rezultatul muncii pe branci in bucatarie, a talentului si cunostintelor acumulate in decursul timpului. Nu te pune "la zid" doar de dragul de a te "pune la zid", ci pur si simplu pentru ca ai incalcat regulile de aur ale gastronomiei.
E genul acela de profesor dur care te poate face sa te simti un nimeni daca ai gresit, dar care te determina sa vrei sa inveti si mai mult, sa afli toate secretele materiei pe care o preda. Si in plus, este profesorul care iti ramane in minte toata viata si pentru ca atunci cand te-a laudat te-ai simtit cel mai special elev din Univers.
Ce iti place sa gatesti cel mai mult? Ce gatesti acasa? Cat de des? Cu ce ii rasfeti pe ai tai?
Sunt o multime de mancaruri pe care le fac cu mare drag. De fapt, nici nu intru in bucatarie daca nu am o stare buna si dorinta de a gati. Imi place sa gatesc ciorbe ardelenesti cu leustean si tarhon, imi place sa fac tochituri, sarmale, fripturi, iar deserturile... Pur si simplu le ador. Gatesc de toate acasa si aproape in fiecare zi. De rasfatat, ii rasfat cu felurile lor preferate. Fiica mea, de exemplu, adora prajiturile cu ciocolata si fripturile, tochiturile cu piure de cartofi. Ii gatesc ce-i place, insa de fiecare data mai introduc cate ceva nou, un sos, un ingredient, un condiment si e incantata. Sotul meu este fanul meu. El mananca cu mare placere tot ce fac eu. Ma bucur ca e asa pentru ca pot sa gatesc o multime de feluri - altfel as ramane doar la cateva.
Ce vei face cu premiul?
Bunica mea a insemnat si inseamna foarte mult pentru mine. Mama Bety si-a sacrificat pur si simplu viata ca sa ne creasca pe noi, nepotii: eu, fratele meu si verisoara mea Diana. Este un om care degaja prin toti porii iubire. Cand vorbesc cu ea la telefon plange si imi spune ca isi doreste sa ne mai vada o data inainte de a muri. Mi se rupe sufletul. Fratele meu e la marginea geografiei, in Australia, verisoara mea in Suedia. Imi doresc sa ii indeplinesc aceasta dorinta, sa ne adunam cu totii in curtea ei si sa le gatesc asa cum am invatat eu la MasterChef.
Ce urmeaza pentru tine in materie de bucatareala? Ai de gand sa faci cursuri, etc?
Imi doresc sa invat mai mult, dar imi doresc sa-i invat si pe altii ce am invatat eu. Mi-ar placea sa ma duc in Franta sa urmez o scoala. M-am interest, insa e scump si v-am spus ce imi doresc acum sa fac cu banii. Imi doresc de asemenea sa ma implic in actiuni caritabile. Imi doresc sa gatesc pentru o cauza nobila si stiu ca o sa fac asta.
Care e bucatarul tau preferat si de ce?
Nu pot spune ca am un bucatar preferat. Am invatat o multime de lucruri de la foarte multi. Imi plac Jamie Oliver, Gordon Ramsay, etc. Imi plac foarte multi. Am invatat o multime de lucruri si de la gospodine din toate colturile tarii. Am strans mii de retete de la ele. L-am cunoscut pe chef Samuel Letorrillec care a fost invitat la una dintre editiile MasterChef. Este un bucatar exceptional. Nu vreti sa stiti cate lucruri am invatat de la el. Pana la urma, daca e sa ma gandesc la o trasatura comuna a acestor oameni, aceasta este pasiunea, dragostea fata de meserie. Daca nu iti place gatitul, nu poti sa faci performanta. Intervine oboseala, frustrarea, resemnarea. E ca in orice meserie. De asta i-am spus si fiicei mele: „daca nu simti ca-ti place ceea ce faci, cauta mai departe.Nu conteaza ca te-ai blocat o vreme intr-un proiect, mergi mai departe!".
Elena Lasconi, după victoria de la MasterChef: «M-a încercat un sentiment de tristețe»