Ce este vortexul polar care a provocat gerul năpasnic din America? Explicaţiile meteorologilor

Ultima actualizare:
Valul de frig a lovit în plin Statele Unite. Aici, Manhattan, New York (Foto: Reuters)
Valul de frig a lovit în plin Statele Unite. Aici, Manhattan, New York (Foto: Reuters)

Temperaturi de până la minus 50 de grade Celsius au paralizat Statele Unite. Acest val de ger, inedit în ultimii zece ani, însoţit de ninsori şi ploi îngheţate, a provocat circa zece morţi în mai puţin de o săptămână.

Brandon Miller, meteorolog CNN International, a răspuns la întrebări despre vortexul polar, fenomenul care a cauzat gerul din America, informează Mediafax.

Ce este vortexul polar?

Vortexul polar este reprezentat de circulaţia în sensul invers acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei, în cazul de faţă, polul nord. Aceste vânturi au tendinţa de a păstra aerul rece din emisfera nordică în zona arctică. Uneori, aceste vortexuri pot să coboare mai la sud decât în mod obişnuit, cauzând temperaturi foarte scăzute în zone în care acestea nu sunt întâlnite în mod normal.

Cât de frecvent are loc acest fenomen?

Vortexurile polare sunt permanente. Vânturile superioare care le formează variază însă în intensitate, iar atunci când acestea scad semnificativ, vortexurile se pot dezintegra, aşa că aerul arctic, extrem de rece, ajunge la latitudini la care o astfel de vreme nu este întâlnită frecvent. Acest fenomen, cunoscut sub numele de oscilaţia arctică, poate avea loc de mai multe ori pe an.

Unde are loc acest fenomen?

Vortexurile polare pot provoca scăderi importante ale temperaturilor în orice zonă a emisferei nordice, în America de Nord, Europa sau Asia.

Cât de periculoase sunt vortexurile polare în comparaţie cu tornadele sau uraganele?

Sunt fenomene complet diferite. Gerul provocat de vortexurile polare afectează zone mai întinse şi durează de obicei mai mult decât o furtună singulară. Scăderea bruscă de temperatură poate declanşa însă numeroase furtuni, mai ales atunci când afectează o zonă realtiv caldă.

Valul de frig a lovit în plin Statele Unite. (Foto: Reuters)
Valul de frig a lovit în plin Statele Unite. (Foto: Reuters)

Când a fost ultima oară când o zonă dens populată a fost afectată de vortexuri polare?

Scăderi bruşte de temperatură, de intensităţi diferite, au loc de mai multe ori în fiecare an, în zone diferite ale lumii. În luna martie a anului trecut, o mare parte a Europei a fost afectată, astfel că, în unele zone, sărbătorile pascale au fost mai friguroase decât Crăciunul. În Marea Britanie, spre exemplu, s-a înregistrat cea mai friguroasă lună martie din ultimii 50 de ani.

Ce ar trebui să faci dacă eşti prins într-un vortex polar?

În cazul unor temperaturi foarte scăzute, se recomandă să nu părăsiţi locuinţa decât dacă este neapărat necesar şi să purtaţi mai multe straturi de haine dacă o faceţi.

Este acest fenomen cauzat de încălzirea globală? Ar trebui să ne aşteptăm la evenimente similare?

Subiectul este dezbătut intens de oamenii de ştiinţă. Pe scurt, da, ar putea fi. Deşi poate părea ciudat ca încălzirea planetei să cauzeze temperaturi scăzute, ştim că aceasta provoacă fenomene extreme, cum sunt temperaturile extrem de ridicate vara şi geruri puternice iarna.

Europa de vest a fost afectată de cele mai puternice furtuni din ultimele două decenii. Sunt aceste fenomene legate între ele?

Da, fenomenele sunt legate între ele într-un fel, dar nu se poate spune că unul este cauzat de celălalt. Ambele evenimente sunt cauzate de acelaşi curent "jet stream", a cărui poziţie actuală permite aerului rece să coboare spre Canada şi Statele Unite, dar şi aerului cald, umed, dinspre Atlantic să treacă pe deasupra nord-vestului Europei, cauzând furtuni.

Valul de ger, inedit în ultimii zece ani, însoţit de ninsori şi ploi îngheţate, a provocat circa zece morţi în mai puţin de o săptămână. Plecat din nordul Statelor Unite şi Canada vecină, valul de frig s-a extins în Midwest şi ameninţă chiar regiunile situate mai în sud şi ferite în mod tradiţional, precum Tennessee şi Alabama.

"Temperaturile cele mai mici din ultimii aproape 20 de ani vor afecta nordul şi centrul Statelor Unite", precizează meteorologii. "Combinate cu rafale de vânt, aceste temperaturi se resimt la niveluri potenţial mortale, mai scăzute de minus 51 de grade Celsius pe alocuri". La aceste temperaturi, apar leziuni grave ale pielii după doar câteva minute de expunere, au amintit autorităţile, care au multiplicat apelurile la prudenţă.

Populaţia a fost avertizată împotriva riscurilor de blocare a maşinilor pe drumurile îngheţate din cauza deversării canalizărilor, provocată de îngheţ, şi în mai multe oraşe locuitorii au fost invitaţi să rămână acasă şi să îşi facă provizii de hrană.

În Manhattan, New York, temperatura a coborât până la minus 16 grade Celsius


    Valul de frig a lovit în plin Statele Unite. Aici, Manhattan, New York (Foto: Reuters)
Valul de frig a lovit în plin Statele Unite. Aici, Manhattan, New York (Foto: Reuters)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net