Pastila asta îl sună pe doctor
Uimitor! O companie farmaceutică americană a produs pilula care îl informează direct pe medic cu privire la starea sănătăţii pacientului.
Medicina evoluează pe zi ce trece. Medicamentele au intrat în era digitală. Compania americană Proteus Digital Health a inventat pastila care-l ţine la curent pe medic în legătură cu reacţia organismului la tratamentul aplicat.
Cum este posibil? Procesul e destul de complex: pastiluţa conţine un senzor minuscul, care, odată ajuns în stomac, se activează la contactul cu sucurile gastrice.
Ea transmite un semnal către un plasture ataşat de braţul pacientului. Informaţiile de pe plasture sunt transmise către telefonul mobil, prin intermediul unei aplicaţii la care are acces medicul personal.
Pilula e în etapă experimentală în Europa în 2010 şi SUA. Pastila „digitală" poate fi adaptată medicamentelor prescrise pentru schizofrenie, scleroză multiplă, boala Huntington, Parkinson, Alzheimer şi diabet. Plasturele ataşat de braţul pacientului culege informaţii despre bătăile inimii, poziţia corpului şi activitatea zilnică. Pacienţii ajung să plătească pentru o asemenea pastiluţă aproximativ 200 de dolari (circa 673 lei), în funcţie de gravitatea bolii.
O pilulă a luat locul dureroaselor endoscopii şi colonoscopii încă din 2008! Capsula, de dimensiunea unei pastile cu antibiotic, are pe ea o cameră video, care vede înăuntrul intestinului. Investigaţia costă în jur de 700 € (3.100 lei).
Dr. Marian Zota ne-a arătat videocapsula
Pacientul vine la clinică fără să fi mâncat, apoi înghite camera care filmează 8 ore încontinuu. Capsula traversează stomacul şi intestinul subţire. Imaginile sunt trimise către un receptor conectat la rândul lui la un computer, care stochează imaginile. Capsula se elimină pe cale naturală după 10 ore. Astfel se depistează afecţiunile stomacului sau ale intestinului: ulcer, gastrită, leziunile precanceroase.