Pensia pentru vârstă cu reducerea anilor de muncă e mai avantajoasă
Nicula Dumitru: Sunt născut pe 28.09.1950, am o vechime de 40 de ani, incluzând şi stagiul militar, şi 22 de ani în grupa a II-a.
La ce vârstă pot ieşi la pensie anticipat parţial sau la limită de vârstă?
CNPAS: În conformitate cu prevederile art. 41 din Legea 19/2000, îndepliniţi condiţiile pentru pensie limită de vârstă, corespunzător anului naşterii, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Potrivit art. 50 alin 1, asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare (35 de ani-în cazul dv.), precum şi cei care depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Pentru anii lucraţi în grupa a II-a pe care îi precizaţi, conform art. 42 alin 1, vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani, dacă încadrarea în grupa a II-a este corectă, dacă timpul lucrat în grupă a fost în procent de 100% şi în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare.
Dacă faceţi dovada stagiului complet de cotizare, apreciem că îndepliniţi condiţiile pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă la împlinirea a 60 de ani, beneficiind de reducerea prevăzută la art. 42.
Pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare este mai avatajoasă, întrucât nu presupune penalizarea cuantumului pensiei.
Oricum, reducereile pentru cele două situaţii sunt egale, respectiv 5 ani. Facem precizarea că cele două reduceri ale vârstei standard de pensionare nu se cumulează.
Pentru relaţii suplimentare vă îndrumăm să vă adresaţi cu documente -carente de muncă sau adeverinţe - care atestă încadrarea în grupa superioară de muncă, instituţiei competente în stabilirea şi plata drepturilor de pensie, şi anume casei teritoriale de pensii în raza căreia domiciliaţi.
Sunt bani pentru plata pensiilor
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, îi linişteşte pe bătrâni. La începutul săptămânii, demnitarul a anunţat că, deşi suntem în plină criză, Guvernul are suficiente resurse să plătească pensiile, astfel că FMI nu are nici un motiv să nu ne acorde următoarele tranşe din împrumut.
Pogea spune că, nici în privinţa salariilor nu sunt probleme şi că toţi bugetarii îşi vor primi la timp banii.
Luna acesta şi în decembrie, România va primi o nouă tranşă din împrumutul FMI, 1.788 de milioane de euro. Se pare că de aici vine salvarea pentru achitarea datoriilor către populaţie.
A trecut de Senat cumulul pensiei cu salariul
Proiectul de lege care interzice, în cazul bugetarilor, cumulul pensiei cu salariul, în cazul în care pensia este mai mare decât salariul mediu brut pe economie, a trecut, săptămâna trecută, de Senat prin adoptare tacită.
Astfel, un amendament prevede ca pensionarii aparţinând sistemului public de pensii să fie impozitaţi cu 16% dacă nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie.
Un alt amendament stabileşte o cotă de impozitare de 30% dacă nivelul pensiei nete este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie.
O altă propunere priveşte aplicarea unei cote de impozitare de 60% dacă nivelul pensiei nete este mai mare decât nivelul a patru salarii medii brute pe economie.
S-a propus, de asemenea, o cotă de impozitare de 80% pentru veniturile suplimentare obţinute de pensionarii de la stat pentru o pensie netă mai mare decât nivelul a opt salarii medii brute pe economie.