Pensie record de 19.400 de lei pentru un fost procuror din Timişoara
Pensii extreme în Timiş: 240 şi 19.400 de lei. Timişoreanul cu cea mai mică pensie merge zilnic câţiva kilometri pentru a-şi lua raţia de la Cantina Socială. La polul opus se situează un fost procuror din capitala Banatului, care primeşte lunar o pensie record de 19.400 de lei.
„Cea mai mare pensie normală este de 8.400 de lei, iar cea specială ajunge la 19.400 de lei", a declarat Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Timiş, care a refuzat să divulge numele persoanei cu cea mai mare pensie din judeţ. Alte surse, a căror identitate va fi protejată, spun însă că este cu siguranţă vorba despre Mariana Boier, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Contactată telefonic, Boier nu a recunoscut că ar fi vorba despre ea. „Nu este adevărat. Nu pot să vă spun ce pensie am, pentru că este confidenţială, dar nu este 19.000 de lei", a declarat Boier pentru adevarul.ro.
Sărăcie lucieCe aţi face cu aproape 5.000 de euro pe lună? Eugen Mărcescu, unul dintre cei mai sărmani pensionari ai Timişoarei, nu a ştiut să răspundă la această întrebare. La cei 67 de ani ai săi, cu o pensie de handicap de doar 240 de lei, a învăţat să se mulţumească cu puţinul pe care îl are şi singura sa grijă este că, în curând, Guvernul îl va lăsa cu 15 la sută mai puţin decât acum. „Nu ştiu să vă spun ce aş face cu atâţia bani, mă gândesc că înseamnă foarte mult, dar nu ştiu cât vine exact. Eu am 240 de lei pensie de handicap şi încerc să mă descurc cu ce am", a spus bătrânul. Bolnav şi sărac, pentru Eugen Mărcescu singurul ajutor de bază a rămas cantina socială, până la care face câţiva kilometri pe jos în fiecare zi, indiferent de vreme. „Stau în Piaţa Mocioni şi vin pe jos până la cantină să-mi iau mâncarea. Nu mai am pe nimeni, aşa că îmi ajunge ce primesc de aici", a mai spus timişoreanul.
Pensie simbolică de 8 lei
Cea mai mică pensie din România este cea a unei timişorence care s-a mutat în Germania. Ea beneficiază de o indemnizaţie lunară de 8 lei, pentru cele câteva luni de muncă prestate în ţară, înainte de a se muta în Occident și nu poate primi pensia minimă socială de 350 de lei, din cauză că nu mai are domiciliul în țară. „E plecată de mult timp în Germania, însă noi trebuie să îi virăm banii în continuare", a spus Viorel Popa.