Polonezii și ungurii vin în Satu Mare pentru a cumpăra un produs din Halmeu: „De când nu mai este vamă vin mai mulţi străini”

Comuna Halmeu din județul Satu Mare a devenit, în plin sezon al căpșunilor, o veritabilă atracție pentru cumpărători din afara țării. După desființarea punctului de trecere a frontierei de la Petea, din ce în ce mai mulți maghiari și polonezi traversează granița pentru a cumpăra căpșunile locale, recunoscute pentru gustul lor intens și calitatea superioară.

Polonezii și ungurii vin în Satu Mare pentru a cumpăra un produs din Halmeu.
Polonezii și ungurii vin în Satu Mare pentru a cumpăra un produs din Halmeu.

„De când nu mai este vamă, vin mai mulți străini"

De când nu mai este vamă, vin mai mulți străini. Asta e norocul nostru cel mare”, a declarat viceprimarul comunei Halmeu, Joszef Fazekas. Acesta a explicat că, deși producția de anul acesta a fost afectată de înghețurile din primăvară, interesul pentru căpșunile din zonă rămâne ridicat. În prezent, prețurile au început să scadă de la 15 lei la 10 lei/kg, pe măsură ce pe piață au intrat și fructele culese direct de pe câmp.

Halmeu se mândrește cu aproximativ 600 de hectare cultivate cu căpșuni, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai importante zone producătoare din România. Joszef Fazekas, care a lucrat ani de zile în acest domeniu înainte de a deveni viceprimar, își continuă activitatea agricolă împreună cu familia, cultivând patru hectare de căpșuni.

„Dacă îi plătești bine, vin"

Cererea mare pentru căpșuni a atras și sute de muncitori sezonieri din toată țara. „Dacă îi plătești bine, vin. Le dăm 20 de lei pe oră, plus mâncare și cazare. Avem și cu 25 de lei, dar atunci vin pe cont propriu. Mulți vin din Brașov, Sălaj, din comunele învecinate. Sezonul durează cam o lună”, explică unul dintre cultivatori.

Halmeu devine, astfel, un exemplu de comunitate agricolă care reușește să atragă nu doar forță de muncă, ci și clienți din afara granițelor, consolidându-și reputația ca un centru regional important pentru producția de căpșuni. Gustul autentic al fructelor cultivate cu grijă, dar și ospitalitatea localnicilor, sunt ingredientele care transformă Halmeu într-o destinație... de savurat.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tabel pensii logo jpg
Ilie Bolojan, Ioana Fasie, foto arhiva jpg
image png
UK, foto Shutterstock jpg
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image png
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net