Poluarea ne ia 22 de luni din viaţă
În sfârşit, suntem primii la ceva. Capitala a fost declarată cel mai poluat oraş din Europa, în cel mai recent studiu privind starea mediului în UE.
În perioada 2008-2011, o firmă a analizat calitatea aerului în 25 de mari oraşe din 12 ţări membre ale Uniunii. Cel mai bine a ieşit capitala Suediei, Stockholm, iar cel mai rău Bucureştiul.
Cercetătorii institutului Aphekom, care au efectuat cercetarea, au descoperit că, în lipsa unor măsuri pentru reducerea poluării aerului, speranţa de viaţă în rândul locuitorilor celui mai mare oraş din România scade cu 22 de luni.
Principala sursă de poluare identificată de specialişti este traficul rutier, iar noxele emise de autovehicule duc la o circulaţie îngreunată a sângelui, cu un timp scăzut de coagulare, predispoziţie la tromboză periferică şi la o saturaţie redusă a oxigenului în sânge.
De asemenea, favorizează apariţia aterosclerozei, disfuncţii ale stratului intern al vaselor de sânge şi hipertensiune vasculară.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, limita admisă la poluarea aerului este de 10 micrograme de particule de praf toxic la metrul cub de aer, iar capitala României „se mândreşte" cu 38,2 micrograme la metrul cub de aer.
Conform specialiştilor de la Agenţia Municipală pentru Protecţia Mediului Bucureşti, cele mai poluate zone din oraş sunt Şoseaua Mihai Bravu, zona Cercului Militar, cartierul Drumul Taberei şi Bulevardul Magheru.
Sorin Florea, 36 de ani, electronist. „Eu cred că viaţa fiecăruia dintre noi e afectată de poluarea produsă de traficul scăpat de sub control. Nimeni nu se gândeşte la sănătatea noastră, edilii ar trebui să impună sancţiuni celor care distrug aerul"
Petra Boncea, 51 de ani, operator film. „Praful este peste tot. Eu stau la etajul 1 şi degeaba şterg mobila sau pe jos tot timpul pentru că imediat se umple totul. Practic, suntem otrăviţi încet-încet. Dacă aş avea unde, aş pleca din oraşul ăsta"