O toxină mortală, cauza tragediei de la Murgeni. La spital, este interzisă până și apa de la robinet

Ultima actualizare:

Trei pacienți decedați, altul în stare foarte gravă, cel puțin 20 de persoane, pacienți și personal medical, internate în mai multe spitale iar starea unora dintre ei este gravă. Este bilanțul după o noapte de coșmar la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Simptomele unei toxiinfecții alimentare severe au apărut imediat după ce au fost consumate produse din pește, donate de Mănăstirea Florești. După o noapte de cercetări, anchetatorii iau în calcul prezența unei toxine mortale fie în peștele pangasius, servit și sub formă de borș și prăjit, fie în conserve și acestea tot din pește, care să fi declanșat intoxicarea în masă. Cu o zi înainte, spitalul a servit tot pește.

image

Pomana, servirea, tragedia

Marți, 21 Noiembrie, s-a sărbătorit Intrarea Maicii Domnului în Biserică, o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox pentru care, fiind în Postul Crăcunului, se dă dezlegare la pește. De aici, și pomana cu pește dată de Mănstirea Florești pacienților de la Spitalul de Psihiatrie Florești. Alimentele au ajuns miercuri la prânz. Au fost servite borș de pește pangasius, pilaf cu legume, pește pangasius prăjit și colivă. În ziua sărbătorii, pacienții au avut la masă din partea spitalului tot pește, notează Vremea Nouă.

După ce pacienții au mâncat produsele din pește Pangasius, au început să acuze stare de rău.

În mai puțin de o oră, trei pacienți au murit. Boala misterioasă le-a provocat diaree puternică, urmată de vărsături și apoi decesul prin stop cardio-respirator

Mai întâi, ambulanța a intervenit pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Municipal Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolita.

Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ Vaslui în stop cardiorespirator.

Împreună cu alt echipaj cu medic s-au efectuat manevre de resuscitare fără succes fiind apoi declarat decedat.

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 cu același diagnostic. A fost transferat in stare gravă la Spitalul Bârlad.

A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul.

A patra solicitare, pentru un bărbat de 54 de ani aflat în stop cardiorespirator. Două echipaje SAJ au efectuat manevre de resuscitarea, dar fără succes, și acesta a murit.

O toxină mortală în pește

Cercetările de până acum conduc spre varianta prezenței în pește a unei toxine extrem de periculoase.

Meniul spitalului în ziua de marți, când s-a sărbătorit „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, a fost numai pe bază de pește. Dimineață s-au consumat icre din pește, la prânz meniul a fost asigurat de călugării de la mănăstirea din Florești care le-a adus pacienților borș cu perișoare din pește și pangasius prăjit, iar seara s-au consumat conserve tot din pește. De la unul dintre aceste alimente s-a produs nenorocirea.

Sunt alături de directorul spitalului și împreună am luat decizia să nu se mai consume nici măcar apă din spital! Au fost ridicate probe din mâncare, din ce s-a primit de la mănăstire dar și din apă, pentru că nici nu știi de unde a plecat totul”, a declarat primarul orașului Murgeni, Eduard Cazacu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net