Prepararea vopselei
Dacă vopseaua albă nu pune nici o problemă, vopseaua colorată, folosită pentru a o asorta cu tapetul, e mai delicată. Trebuie ştiut că o vopsea deschisă măreşte o cameră şi o face mai luminoasă, iar o vopsea închisă micşorează încăperea şi o întunecă. Pentru a face o vopsea mai deschisă, se combină cu vopsea albă.
Pasul 1
Pentru prepararea vopselei, adică pentru amestecarea şi diluarea sa, este necesar să o turnăm într-un vas mai mare. Cel în care e comercializată este prea plin. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să o omogenizaţi cu ajutorul unei baghete.
Pasul 2
Este important să amestecaţi bine depunerile de la fundul cutiei de vopsea până ce obţineţi o substanţă omogenă. Utilizaţi un instrument special ataşat la o maşină de găurit.
Pasul 3
Veţi găsi printre toate tipurile de vopsea un număr infinit de tonuri şi nuanţe. Când cumpăraţi vopsea, calculaţi exact cantitatea de care aveţi nevoie. Puteţi să creaţi propriile nuanţe de vopsea, folosind tuburi de vopsea concentrată.
Pasul 4
Este posibil să deschidem o vopsea cu o cantitate de vopsea albă. Pentru evitarea greşelilor de dozaj, faceţi încercări asupra unor cantităţi mai mici. Nu amestecaţi decât vopsele de acelaşi tip şi de aceeaşi marcă.
Pasul 5
Diluaţi vopseaua mai mult sau mai puţin după cum este vorba de un strat de bază sau de un strat de finisare. Vopseaua va trebui să fie mai diluată dacă suprafaţa este absorbantă.
Pasul 6
Este important ca vopseaua să se prezinte sub formă foarte omogenă, fără impurităţi. Utilizaţi un filtru pentru cernerea vopselei. Există site speciale, dar un ciorap de nailon va fi la fel de bun.