Regele evadărilor. Ioan Ursuţ, autorul jafului din Pasul Gutâi e cel mai căutat infractor din Suedia

Ultima actualizare:

    Ioan Ursuţ
Ioan Ursuţ

Ioan Ursuţ şi italianul Massimo Loddo, autori ai jafului comis în luna septembrie 2009 în Pasul Gutâi, au fost arestaţi.

Ursuţ a fost condamnat în străinătate de mai multe ori pentru câteva asasinate. Românul din Baia Mare a reuşit să evadeze din trei puscării suedeze şi una italiană.

Şeful bandei, băimăreanul Ioan Ursuţ, a fost arestat miercuri seară, pentru 29 de zile, pentru comiterea jafului din pasul Gutâi. Alături de el, a mai fost trimis după gratii şi "locotenentul" său, italianul Masiimo Loddo. Surse din rândul anchetatorilor ne-au dezvăluit că cei doi infractori erau puşi sub urmărire de la începutul anului.

Interesant este faptul că au fost săltaţi de pe stradă, în apropiere de Negreşti-Oaş, înainte să jefuiască o altă maşină de transport valori a aceleaiaşi firme. Conform angajaţilor G4S, suspecţii au urmărit «blindata» mai mulţi kilometri iar poliţia a fost anunţată prin 112 chiar de şoferul maşinii.

Iniţial, Ioan Ursuţ a fost dat de gol săptămâna trecută, de mama sa, care ar fi depus într-un cont o sumă mare de bani.

Citeşte şi:Maramureş: Jaful armat din Pasul Gutâi, executat de "profesionişti"Trei milioane de lei, furate în Pasul GutâiAu jefuit firma de pază înarmaţi cu mitraliereBlindata jefuită în munţi ar fi rezistat şi la grenadeVisează numai mascaţi care îi pun arma la capJaf la indigo în UngariaȘoferul dubei jefuite:"Ne rugam să nu ne împuște" 7 mistere în jaful din Pasul GutâiAtac asupra unei maşini de transport valori

"Cei doi suspecţi au fost identificaţi pe teritoriul judeţului Satu Mare, ulterior fiind aduşi în arestul poliţiei din Baia Mare. Cetăţeanul român a comis atât în ţară, cât şi în străinătate o serie de infracţiuni şi este considerat deosebit de periculos", a spus comisarul şef de poliţie Mihai Pitulescu.

Aceştia sunt acuzaţi de lipsire de libertate în mod ilegal, furt calificat, tâlhărie şi nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi riscă o pedeapsă cu închisoarea între 7 şi 20 de ani.

image

"Băiatul meu nu este vinovat! Singura lui vină este că s-a înhăitat cu nişte prieteni care l-au tras numai la prostii" Veturia Ursuţ, mamă

Viaţă ca-n filme

Ioan Ursuţ a dus o viaţă demnă de filmele de la Hollywood. El a reuşit să evadeze de trei ori din din închisori suedeze şi odată dintr-una italiană. Ioan Ursuţ a petrecut ani întregi prin puşcării unde a învăţat cum funcţionează mecanismele lacătelor şi cătuşelor, programul şi atitudinea gardienilor.

Devenise maestru în deschiderea dispozitivelor de securitate de orice tip, ajungând unul dintre cei mai mari experţi din lume în evadări.

1983

Povestea a început în 1983 când Ursuţ a fugit în Italia. Un an mai târziu, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Împreună cu un alt român, Ursuţ a ucis în bătaie, lângă Verona, un traficant de ţigări italian. Îi trăsese ţeapă cu 20.000 de mărci germane. În acelaşi an, înainte de a fi încarcerat în Italia, Ursuţ a reuşit să fugă în Suedia.

Doi ani mai târziu, oraşul suedez Helsingborg este îngrozit de trei omoruri. Prietenul lui Ursuţ, Alexandru Vlonga, iubita acestuia, Elena Crunicean, şi Constantin Petrişor sunt găsiţi împuşcaţi în cap. Ioan Ursuţ recunoaşte la unul din procese că a fost în apartamentul lui Petrişor, dar apoi îşi retrage declaraţia. Nu a fost condamnat pentru comiterea celor trei asasinate din lipsă de probe.

1986

În schimb, în iunie 1986, a fost condamnat la un an şi şase luni închisoare pentru posesie ilegală de armă şi intenţie de jaf.

1988

În 1988, Ioan Ursuţ a reuşit să evadeze prima dată, din închisoarea suedeză din Norrköping. Atunci, i-a ameninţat pe gardieni cu un pistol făcut din lemn. A fost prins după numai 24 de ore.

1989

În 1989 a fugit din puşcărie a doua oară. Era în detenţie la închisoarea oraşului Hall. S-a uns cu ulei şi a fugit printr-o gaură de 17 x 49 de centimetri, pe care o făcuse cu o pânză de fierăstrău. A rămas liber peste o lună, când a fost implicat într-un nou incident.

Doi poliţişti îmbrăcaţi civil au fost împuşcaţi într-un restaurant din Stockholm. Aceştia au supravieţuit, iar Ursuţ a fost prins după 10 zile şi condamnat la opt ani închisoare pentru tentativă de omor.

În decembrie 1990, Ursuţ a încercat să evadeze din nou din închisoarea Norrköping, dar nu a reuşit.

1991

Totuşi, nu s-a lăsat păgubaş şi avea să reuşească să scape un an mai târziu, pe 9 mai 1991. A evadat din penitenciarul suedez de maximă siguranţă Kumla. A fost prins după cinci zile, cu ajutorul unui  câine poliţist. După ce şi-a ispăşit pedeapsa din Suedia, Ioan Ursuţ a fost expulzat în Italia, în 1994, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 18 ani pentru crima din 1984.

image

1995

În 1995, alături de un alt deţinut, a încercat să evadeze de la închisoarea din Padova, prin canalizare, dar fără succes. Nici atunci nu s-a lăsat intimidat de gardieni. A pregătit o nouă evadare timp de trei ani.

1998

În 1998 a fugit de la o închisoare din Milano, în seara de Crăciun. Carabinierii l-au depistat după câteva zile şi l-au reâncarcerat.

2007

În vara anului 2007, a fost eliberat, iar de atunci a locuit la Livorno, unde se spune că a lucrat la o biserică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net