Regulile pentru exprimarea votului
Românii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege preşedintele şi pentru a-şi exprima opţiunea privind structura Parlamentului. Cei peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot pot participa mâine la dublul scrutin, organizat între orele 7.00 şi 21.00.
Cei peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot pot participa mâine la dublul scrutin, organizat între orele 7.00 şi 21.00.
Alegătorii pot vota în secţia la care sunt arondaţi, conform domiciliului din buletin sau la secţiile de votare speciale.
Românii care se află mâine în tranzit în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota numai în secţiile speciale. Acestea sunt organizate în gări, autogări, aerogări, în campusurile universitare, spitale sau cămine de bătrâni. Potrivit legii, aceştia îşi pot exprima preferinţa electorală în secţia specială, numai după ce au declarat în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu mai au de gând să voteze.
La scrutin pot participa şi românii aflaţi în tranzit în localităţi din străinătate, unde au fost amenajate secţii de votare. Pe teritoriul României, alegătorii pot vota pe baza cărţii de identitate şi a cărţii de identitate provizorii.
Turiştii români aflaţi în statele membre ale Uniunii Europene îşi pot exprima opţiunea tot pe baza cărţii de identitate. Românii aflaţi în tranzit sau cei cu reşedinţa în străinătate pot vota pe baza paşaportului. Actele de identitate trebuie să fie valabile în ziua votului.
Urne mobile pentru persoane imobilizate
Cetăţenii imobilizaţi la domiciliu sau în spitale pot solicita deplasarea unei urne mobile pentru a-şi exprima votul, după ce au trimis o cerere scrisă preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, pe raza căreia se află. Solicitarea poate fi transmisă cel mai târziu astăzi, cu o zi înainte de vot, şi trebuie să fie însoţită de copii ale actelor medicale, care dovedesc că persoana nu se poate deplasa.
Alegătorul internat într-un spital situat în altă localitate decât cea de domiciliu a acestuia va fi nevoit să se deplaseze la cea mai apropiată secţie specială. În cazul celor internaţi într-un spital aflat în localitatea de domiciliu, votul se poate exprima numai prin deplasare la secţia de votare pe lista căreia figurează.
Urnă mobilă pot solicita şi cei aflaţi în detenţie, condiţia fiind să nu-şi fi pierdut drepturile electorale printr-o decizie judecătorească.
Pe de altă parte, alegătorii pot opta la scrutinul de mâine să participe la un singur eveniment electoral - fie la prezidenţiale, fie la referendum. Aceştia nu vor putea să revină însă la secţia de votare, ulterior, pentru a-şi mai exprima opţiunea. Pagină realizată de Departamentul Politic
Alegerile 2009, în cifre
22 Milioane de buletine de vot. Atâtea formulare au fost tipărite pentru secţiile din ţară şi din străinătate.
18,3 Milioane de cetăţeni. Acesta este numărul celor aşteptaţi la urne să-şi exprime votul.
3.359 Secţii speciale. Acesta este numărul secţiilor în care pot vota românii care nu se află în localitatea de domiciliu.
294 Secţii în străinătate.Aici vor putea vota românii plecaţi în afara ţării.
Sancţiuni pentru vot multiplu
Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că va monitoriza, prin camere de supraveghere, activitatea din secţiile de votare speciale. Cei prinşi că votează de mai multe ori riscă o pedeapsă cu închisoare de până la trei ani.