REPORTAJ / Secretele fetiţelor care se mărită la 12 ani
Deşi unii copii de etnie romă îşi doresc să petreacă cât mai mult timp pe băncile şcolii, părinţii sunt cei care le ghidează viaţa şi le impun să se căsătorească la vârste extrem de fragede, anunţă Adevărul în urma unui reportaj.
De pildă, la doar 19 ani, Larisa Stan are în grijă doi copii, cărora nu le poate oferi un trai decent, întrucât lipsa de educaţie a împiedicat-o să-şi găsească un loc de muncă. „Am făcut cinci clase, apoi tata mi-a făcut cunoştinţă cu un băiat mai mare cu patru ani ca mine şi după doar două luni am făcut nunta. La 14 ani am născut fetiţa, iar după doi ani am făcut şi un băiat.", spune tânăra (foto).
La 12 ani, gravidă în 5 luni
Pe lângă tinerele care acceptă faptul că vor da naştere unui copil la o vârstă mult prea fragedă, există şi unele care refuză ideea, alegând să facă întrerupere de sarcină. Este şi cazul unei fetiţe de 12 ani din localitatea Chiojdeni, care deşi era însărcinată în cinci luni, s-a prezentat, la începutul lui aprilie, la un cabinet de specialitate pentru a avorta.
Însă, medicii nu au putut face intervenţia chirugicală, întrucât vârsta fătului era mult prea înaintată, iar viaţa tinerei mame ar fi fost pusă în pericol. Astfel, copila de etnie romă a fost nevoită să renunţe la şcoală şi să se mute alături de Ionel Iosif, un tânăr de 19 ani, care între timp i-a devenit şi soţ.
Tradiţiile, mai presus de orice
Romii care îşi căsătoresc odraselele nu pot trece peste aşa un eveniment fără a face o nuntă, fiecare după posibilităţile finaciare.
„În general, căsătoriile se fac la iniţiativa taţilor care au cel mai puternic cuvânt în familie. Fetele sunt pregătite pentru acest moment încă din clasa a IV-a, când li se spune că datoria lor este aceea de a avea grijă de gospodărie şi a creşte copii. Cele mai multe îşi iau soţi şi cu şapte - opt ani mai mari ca ele care au o situaţie cât de cât bună. Nunţile diferă în funcţie de posibilităţi, însă cei mai înstăriţi aduc lăutari, taie cât mai multe animale din curte şi se petrec câte două zile", spune Voica Costache, directoarea şcolii din Slobozia Bradului, unde majoritatea populaţiei e de etnie romă.
Conform unei statistici furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, la nivelul judeţului Vrancea, anul trecut au rămas însărcinate 269 de minore, iar aproximativ 70% erau de etnie romă.