Reporterii Click!, la dezinfectat şcolile de porcină
Pentru a testa modul în care se desfăşoară campania anti-porcină, am participat ieri la distribuirea „armelor" împotriva virusului AH1N1. Este ora 13.30 şi la Liceul Edmond Nicolau din sectorul 2 a venit maşina cu substanţele-minune.
Împreună cu cele două cadre medicale de la cabinetul unităţii de învăţământ ne apucăm să facem probe şi să vedem cum trebuie acţionat. Ne postăm în dispozitiv la intrarea în liceu şi pândim elevii care vor să intre în şcoală.
Pe figură avem mască de unică folosinţă, pe umeri un halat, iar în ambele mâini flacoane de dezinfectant. Astfel echipaţi picurăm pe mâinile fiecărui elev care vrea să intre în unitatea de învăţământ, câţiva stropi din substanţa-minune.
"Pute urât", spune Dan dintr-a XI-a, care se lasă cu greu uns pe mâini cu gelul dezinfectant. La parter, în clasa de istorie, tanti Vasilica, femeia de serviciu, face probe cu dezinfectantul pentru parchet şi pupitre. "S-o da mult sau puţin? Care este gramajul la găleată?", îşi pune întrebări femeia.
Programul antipandemie a fost elaborat de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel. Acesta şi-a dat ieri demisia, acuzat că a panicat populaţia prin măsurile luate.
„România trebuie să fie pregătită să-şi asume între 3.300 şi 6.000 de posibile decese dacă rămâne la categoria de pandemie cu rată de deces de sub 0,1 %", a declarat ieri, în faţa parlamentarilor din comisiile de sănătate, Adrian Streinu-Cercel.
Citeşte şi:
Administrarea vaccinului ar putea începe abia în ianuarie 2010, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a demisionatReporterii Click!, la dezinfectat şcolile de porcinăKievul, oraşul-fantomăÎn judeţul Vaslui au fost confirmate primele cazuri de gripă porcinăTotul despre gripa porcină!Mircea Badea, suspect de gripă porcină!Mircea Badea: „Mă enervează isteria asta! La dracu!”Tenismanul Haas are gripă porcină!Virusul ucigaş face ravagii în ţările din jurul RomânieiChinezii susţin că te vindecă de gripa porcină în trei zile
Iată cu ce dezinfectăm
Thor spray: Este un dezinfectant cu acţiune rapidă anti-virală şi antibacteriană pentru curăţarea suprafeţelor băncilor, catedrelor şi a oricăror suprafeţe din laboratoarele şcolilor.
Cadrele medicale de la Liceul "Edmond Nicolau" au primit ieri cantităţi mari şi au trecut la dezinfectarea băncilor şi a clanţelor de la uşi. Elevii sunt sfătuiţi să folosească şi ei şerveţele umede.
Bixol: Este o soluţie hidroalcoolică sub formă de gel, folosită exclusiv pentru mâini. Are acţiune antivirală şi antibacteriană. Reporterul Click! a picurat gelul în palmele liceenilor atunci când aceştia au venit la cursuri. O astfel de substanţă puteţi folosi şi acasă sau la serviciu, mai ales dacă vă deplasaţi cu mijloacele de transport în comun.
Thor concentrat: Se găseşte în recipiente de 5 litri. Este o substanţă dezinfectantă pentru curăţarea podelelor şi a toaletelor cu acţiune antivirală şi antibacteriană. Femeia de serviciu Vasilica, de la Liceul "Edmond Nicolau", a dizolvat substanţa într-o găleată şi a curăţat sălile de clasă înainte de intrarea elevilor la ore.
Măştile au dispărut din farmacii
Farmaciile din Braşov au epuizat, în câteva ore, stocul de măşti medicale de protecţie. Maria Botezatu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Braşov, a declarat că luni a reuşit să vândă tot stocul de măşti de protecţie, iar marţi tot mai mulţi braşoveni au solicitat astfel de produse în toate farmaciile din oraş.
«Vaccinaţi-vă împotriva gripei de sezon»
Din 26 noiembrie începe vaccinarea. Prioritate au: personalul medico-sanitar, poliţiştii de frontieră de la graniţa cu Ucraina, liceenii şi studenţii din cele două mari focare, Iaşi şi Bucureşti.
„Deşi interesul public din ultimele luni s-a concentrat în mod special asupra gripei noi, nu trebuie să pierdem din vedere pericolul gripei sezoniere. Cel mai mare risc îl prezintă cei care trăiesc, învaţă sau lucrează în spaţii aglomerate. Vaccinaţi-vă împotriva gripei de sezon!", atenţionează Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
Aduc pastile la porţile spitalelor
Rudele celor internaţi au format cozi la porţile spitalelor pentru a lăsa pachete cu mâncare şi medicamente. Acestea sunt preluate de asistenţii medicali, transformaţi ad-hoc în curieri.
„Am cumpărat medicamente de 150 de lei pentru soţie şi noroc că a fost domnul ăla de pe salon şi a venit să le ia", a spus Teodor Dabija.