RetuRO pune România pe harta internațională a sustenabilității la Climate Week NYC 2024: Sistemul de Garanție-Returnare, povestea de succes locală cu impact global
Sistemul de Garanție-Returnare, lansat pe piața locală în urmă cu 10 luni, a depășit deja granițele României și a câștigat recunoaștere internațională în urma rezultatelor și a progreselor remarcabile înregistrate până în prezent.
SGR s-a numărat printre subiectele discutate în cadrul evenimentului Climate Week NYC 2024, desfășurat luna trecută la New York. Evenimentul marchează întâlnirea anuală care reunește lideri din întreaga lume și experți din industrie pentru a discuta despre cele mai eficiente inițiative de accelerare a tranziției către o economie circulară.
Ediția din acest an a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv economia circulară și aspecte legate de dezvoltarea unui stil de viață sustenabil, soluții și politici privind energia verde, modalități de finanțare și investiții în domeniul schimbărilor climatice, precum și impactul acestor schimbări asupra sănătății. Lideri din toate colțurile lumii au fost invitați să ia parte la o serie de discuții cu privire la soluții eficiente menite să stimuleze creșterea nivelului de reciclare a ambalajelor.
SGR, cel mai mare proiect de economie circulară implementat până acum în România, a fost un subiect central al reuniunii, iar prezentarea susținută de Gemma Webb, CEO-ul RetuRO, a fost catalizatorul unei ample dezbateri despre utilizarea eficientă a resurselor și reducerea risipei. Publicul prezent și-a exprimat aprecierea față de provocarea de a implementa un proiect cu un asemenea impact asupra mediului într-un timp atât de scurt, dar și față de performanța de a mobiliza numeroase industrii, autoritățile și cetățenii să colaboreze în vederea atingerii unui scop ambițios.
De asemenea, Gemma Webb a subliniat necesitatea unui astfel de proiect pentru România, nu doar din perspectiva protejării mediului înconjurător, ci și pentru a facilita atingerea obiectivelor de reciclare ale țării. De-a lungul timpului, România s-a situat constant printre ultimele țări din Europa la acest capitol, cu o rată de reciclare de 13%.
„Prezentarea Sistemului de Garanție-Returnare pe una dintre cele mai importante scene internaționale în domeniul sustenabilității reprezintă confirmarea progreselor deosebite ale sistemului de până acum. Implementarea SGR a fost o cursă contracronometru, care însă s-a dovedit extrem de eficientă, cu rezultate cantitative și calitative de excepție, având în vedere resursele limitate de timp. SGR este cel mai amplu proiect de economie circulară din România și prima inițiativă de acest gen la nivel național. Acest demers reprezintă un pas important pentru armonizarea României cu țările europene care au adoptat de mult timp soluții pentru reciclarea ambalajelor, atingând rate de reciclare de peste 90%. Obiectivul nostru este să obținem un succes similar și aici, în România, croindu-ne calea spre o poziție de lider în domeniul sustenabilității și al responsabilității față de mediu, creând totodată un obicei pentru reciclare în rândul românilor”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
Astăzi, la mai puțin de un an de la lansarea SGR în România, peste 2 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatorii din întreaga țară, fapt care indică o participare extraordinară. RetuRO a predat 110.000 de tone de materiale de înaltă calitate către reciclatori, asigurând, astfel, că acestea sunt reintroduse pe piață și nu irosite, a creat peste 800 de locuri de muncă verzi, generând un impact semnificativ asupra comunităților locale, și a dezvoltat o infrastructură extinsă pentru procesarea ambalajelor SGR colectate, care include 7 centre regionale de numărare și sortare deja operaționale, cu o capacitate de procesare cumulată de peste 7 miliarde de ambalaje anual.
Beneficiile sistemului se resimt la nivelul întregii țări, de la reducerea vizibilă a cantităților de deșeuri din spațiile verzi, până la scăderea apreciabilă a volumului de ambalaje care ajung în natură și la gropile de gunoi.
România, un exemplu pentru alte țări
Complexitatea și acoperirea geografică oferă sistemului din România un caracter unic, ceea ce îl transformă într-un potențial reper global în materie de bune practici. SGR este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime din Europa, după Germania.
Datorită SGR, România demonstrează că joacă un rol activ în construirea unui viitor sustenabil atât la nivel local, cât și global, oferind exemple concrete de bune practici pentru alte țări care doresc să introducă măsuri similare.
„Privind în perspectivă, SGR are potențialul de a deveni un model de referință pentru alte țări care doresc să pună în aplicare acest tip de sistem. Am încredere că, prin prezența noastră la Climate Week NYC, povestea de succes a Sistemului de Garanție-Returnare va depăși granițe și va influența și alte țări să se alăture inițiativelor globale de protejare a mediului. Mai mult, prezentarea SGR în fața unui public internațional de asemenea anvergură este o recunoaștere a eforturilor țării noastre pentru un viitor mai verde și un pas important care subliniază poziția strategică a României în discuțiile despre sustenabilitate și tranziția către o economie durabilă la nivel internațional”, a adăugat Gemma Webb.
Efortul colectiv și asumarea angajamentului de a genera un impact pe termen lung au fost considerați factori esențiali pentru succesul SGR. Progresele de până acum s-au bazat în mod decisiv pe sprijinul și participarea constantă a tuturor părților implicate - consumatori, producători, retaileri, autorități, reciclatori - oferind un bun exemplu de cooperare între industrii și între diverse părți interesate în vederea asigurării unui viitor mai verde pentru România și a transmiterii unei moșteniri de durată către generațiile tinere.
Material sustinut de Returo