REVELION 2011 Singurii care mai merg cu „Sorcova vesela” sunt ţiganii
Profesorul Gheorghe Secheşan, specialist în Antropologie, spune că în Banat erau foarte multe tradiţii şi obiceiuri în această perioadă, scrie ADS Timișoara.
„Erau colinde şi urări, atât laice, cât şi religioase. În unele zone se umbla cu semănatul. Aveau copiii gâru sau porumb şi aruncau prin curţile oamenilor”, a spus profesorul.
Acesta a mai arătat că un alt obicei era Pluguşorul sau Buhaiul. De asemenea, Ceata Flăcăilor se întrunea de Crăciun şi colinda până după Revelion. „Acum, nu se mai ţine niciunul din aceste obiceiuri, decât prin unele sate din zona Făgetului”, a mai Spus Gheorghe Secheşan.
„La anul şi la mulţi ani!” numai pentru bani
„Sorcova, vesela/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Peste vară, primăvară, /Ca un păr, ca un măr,/ Ca un fir de trandafir/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata,/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul./La anul şi la mulţi ani!”, aşa sună cunoscuta „Sorcovă”.
Obiceiul era preferatul copiilor care colindau din casă în casă. „Se dădeau colaci, cârnaţi, mere sau nuci”, a spus Gheorghe Secheşan. În prezent, singurii care mai merg cu „Sorcova” sunt ţiganii, care o fac doar pentru bani. „În Timişoara numai ţiganii merg cu Sorcova. Merg exclusiv pentru bani. Am observat însă că au o recuzită adecvată. Nu este chiar costum popular, dar au costumaţie”, a mai spus profesorul.