REVOLTĂTOR: Curte Supremă din Iowa, SUA: „Nu este nimic greşit în concedierea unei angajate periculos de atrăgătoare!”
Poate un şef să îşi concedieze o angajată pe care o consideră atractivă, deoarece atât el cât şi soţia sa, o consideră pe aceasta o reală ameninţare pentru mariajului lor?
„Da", a ordonat Curtea Supremă a statului Iowa vineri, potrivit CNN.
„Întrebarea la care trebuie să răspundem ar fi: este posibil ca o angajată care nu a făcut nicio aluzie ce ar putea să fie considerată drept flirt, să fie concediată de la locul său de muncă, doar pentru că şeful său se simte irezistibil atras de ea?"
Un astfel de motiv de concediere ar putea să nu fie drept, dar conform legilor din Iowa, nu este un caz de discriminare.
Avocatul Melissei Nelson, angajata concediată, consideră că decizia a fost greşită.
„Suntem şocaţi de decizia judecătorilor, fiindcă nu au înţeles natura unor prejudecăţi de gen. La Curtea Supremă din Iowa sunt şapte judecători bărbaţi. Cred că este nevoie să se diversifice acest grup şi să vină şi femei, care vor privi lucrurile dintr-o altă perspectivă şi cu o experienţă diferită", este de părere Paige Fielder, avocatul apărării.
Cazul o aduce în prim plan pe femeia care a lucrat ca asistentă stomatolog pentru James Knight, încă din 1999, fiind angajată mai bine de 10 ani în oraşul Fort Dodge din Iowa.
În ultima perioadă, Knight a început să o atenţioneze pe angajata sa că poartă haine prea strâmte, care îl distrag de la trebuirile sale. Melissa Nelson a afirmat ulterior că aceste acuzaţii erau nefondate.
Bărbatul a insistat, spunându-i angajatei sale că „dacă va observa vreodată o umflătură în pantalonii săi, atunci ea ar trebui să îşi dea seama că hainele pe care le poartă sunt provocatoare".
În ultimele şase luni ale colaborării lor profesionale, Melissa Nelson şi şeful său, amândoi având familii, au început să îşi trimită mesaje, în afara orelor de program. Niciunul dintre ei nu a văzut în asta o problemă.
Soţia lui Knight, care lucra la acelaşi cabinat stomatologic, a găsit respectivele mesaje, în 2009, cerând ca Nelson să fie concediată, ceea ce s-a întâmplat chiar la începutul anului 2010.
Knight i-a spus Melissei că a devenit un pericol pentru familia sa şi că, spre binele ambelor părţi, nu mai trebuie să lucrez împreună.
Într-o conversaţie ulterioară, purtată între soţul Melissei Nelson şi Knight, acesta din urmă a recunoscut că fosta sa angajată nu a făcut nimic indecent şi că a fost cea mai bună asistentă pe care a avut vreodată.Nelson a intentat proces, pe motiv că şeful său a concediat-o, pe motive de gen, fără să îl acuze însă pe acesta de hărţuire sexuală.
Drept răspuns, Knight a argumentat că motivul pentru care a concediat-o pe femeie a constat într-o „potenţială ameninţare a căsniciei sale", angajând ulterior o altă femeie, în locul Melissei Nelson.
„Problema care ne-a fost pusă în faţă nu a avut legătură cu găsirea unor dovezi conform cărora James Knight a tratat-o necorespunzător pe angajata sa", scrie decizia Curţii.
„Ni s-a cerut să decidem dacă Dr. Knight a avut o atitudine de discriminare atunci când a concediat-o pe Melissa Nelson, la cerinţa soţiei lui. Considerăm că nu este vorba despre discriminare, în situaţia dată", au mai precizat reprezentanţii Înaltei Curţi.