Român din Sevilla: «Faima românilor este, uneori, justificată» - VIDEO
Potrivit "El Mundo", populaţia Peninsulei Iberice a trecut printr-un adevărat "boom demografic" odată cu sosirea a tot mai mulţi imigranţi. La 1 ianuarie 2009. Peste 5.600.000 de cetăţeni de altă naţionalitate decţt spaniolă, adică peste 12% din populaţia statului, erau înregistraţi potrivit Eurostat.
Din cei 5.651.000 de străini rezidenţi, cei mai numeroşi sunt românii (11,8%). Dintre aceştia, "El Mundo" prezintă cazul Irinei şi al lui Mario, care după mai mulţi ani în care au migrat haotic pe teritoriul Spaniei, s-au stabilit la Lebrija, un sat situat chiar la limita dintre provinciile Sevilla şi Cádiz. În ciuda dificultăţilor întâmpinat, ei se consideră norocoşi.
Deşi lipsa banilor îi forţează să aibă un trai destul de auster, ei sunt mulţumiţi de viaţa lor. Tot ce le lipseşte este Florentina, fiica lor de şase ani care a rămas cu bunicii la Giurgiu.
„Pentru a avea bani trebuie fac orice"
Licenţa în economie nu i-a fost de mare ajutor Irinei. În prezent, ea lucrează la culesul măslinelor în Hinojos (Huelva), împreună cu soţul ei. „Ce pot face?" se întrebă românca în vârstă de 38 de ani. „Pentru a avea bani trebuie fac orice", adaugă Irina.
Până în prezent, cei doi români nu au reuşit să-şi aducă fiica din România. Au considerat că nu pot să-i ofere o loc stabil şi să o înscrie la şcoală, dat fiind că cei doi se deplasau frecvent prin teritoriu, pentru culesul fructelor şi al legumelor.
Mario, în vârstă de 32 de ani, lucrează de dimineaţă până seara târziu. Pe vremuri, când lucra în construcţii, avea un salariu fix, însă acum totul depinde de periodicitatea recoltelor. Este conştient că atât el, ca imigrant, cât şi spaniolii, se confruntă cu dificultăţile create de criză. „Celor tineri le este cel mai greu", mărturiseşte românul, care spune că greutăţile au generat o empatie mai mare între imigranţi şi spanioli.
„Ne înţeleg mai bine şi ne facilitează integrarea", susţine Mario. El recunoşte, totuşi, şi faptul că există încă numeroase prejudecăţi în ceea ce-i priveşte pe români.
„Spaniolii nu sunt rasişti iar «faima» românilor este, uneori, justificată", spune românul, care a aflat pe propria piele de ce sunt în stare conaţionalii săi.