România, paralizată de nămeţi! - VIDEO
Traficul rutier este blocat pe mai multe drumuri judeţene şi naţionale şi coloanele de maşini se întind pe zeci de kilometri. Trenurile de călători înregistrează întârzieri de sute de minute. Şoferii riscă să rămână fără alimente şi combustibil, iar călătorii îngheaţă în garniturile CFR. Urmăriţi mai jos situaţia drumurilor şi a trenurilor din ţară.
Citeşte şi:
Jurnal din Rapidul groazei: 200 oameni, blocaţi timp de 9 ore!
Bucureşti: Capitala, sub asediul zăpezii
Ora 19:20 S-a reluat circulaţia pe E 85
Traficul pe DN 2 E 85 spre Bucureşti, pe teritoriul judeţului Buzău, a fost reluat în miercuri seară, în jurul orei 19.00. Maşinile se deplasează cu dificultate, pe un singur sens.
Circulaţia pe Drumul European 85 a fost oprită în urmă cu mai bine de 24 de ore din cauza zăpezii şi a viscolului, timp în care oamenii au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea în autoturisme.
Totodată, s-a reluat circulaţia şi în direcţia Buzău către Mizil, tot pe un singur sens, urmând ca imediat ce situaţia din teren va permite lucrul, traficul să se reia şi către Buzău.
Click aici pentru a urmări VIDEO cu nămeţi, din diferite zone ale ţării!
Ora 19.10 Zeci de oameni blocaţi în zăpadă în Vrancea
Un număr de 18 persoane aflate într-un microbuz mai erau blocate, miercuri seara, pe DN 23 B, între comunele Măicăneşti şi Ciorăşti din judeţul Vrancea.
Conform primarului comunei Măicăneşti, Costel Necula, pentru salvarea acestora au fost trimise în zonă două tractoare.
La rândul său, comisarul şef Viorel Gheorghe, comandantul Brigăzii Rutiere Vrancea, a anunţat că încă 25 de persoane, din zece maşini, sunt blocate în zona localităţii Năneşti.
Potrivit lui Viorel Gheorghe, Poliţia a amendat-o pe directorul Secţiei Drumuri Naţionale, Lucica Chiper, care a fost şi ea înzăpezită, timp de 20 de ore, tot în zona Măicăneşti.
Ora 18:40 Drumuri blocate în Ialomiţa
Patru drumuri din judeţ sunt încă închise traficului rutier, respectiv DN2 - E 85 Cotorca - Buzău, unde sunt blocate sute de maşini pe o distanţă de zece kilometri, DJ 203 B Colelia - Valea Măcrişului, DJ 102 H Reviga - Miloşeşti şi DJ 313 B Axintele - Horia.
În urma dispoziţiei prefectului judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, de miercuri s-a interzis circulaţia autovehiculelor cu o masă totală mai mare de 7,5 tone, fiind instituite filtre ale poliţiei în toate punctele de acces în judeţ, pentru punerea în aplicare a acestei interdicţii.
Click aici pentru a vedea imagini de pe Autostrada Soarelui!
Ora 17:30 Ceaţă între Comarnic şi Sinaia
Circulaţia rutieră pe Drumul Naţional 1 (DN1), pe tronsonul cuprins între localităţile Comarnic şi Sinaia este îngreunată, în prezent, de ceaţa densă care s-a lăsat odată cu căderea serii.
Din cauza vizibilităţii reduse, şoferii care se deplasează dinspre Bucureşti spre Braşov sau cei care se îndreaptă spre capitală circulă cu viteză redusă pentru a evita posibilele accidente. Aşadar, pe tronsonul de drum dintre Comarnic şi Sinaia se circulă în acest moment în coloană, şoferii fiind foarte prudenţi.
Ora 16:45 Trenurile circulă normal între Făurei şi Brăila
Deşi câteva trenuri care au ajuns în gara Brăila au înregistrat zeci de minute de întârziere la destinaţie, acestea au fost acumulate până în staţia Făurei.
Pe ruta Făurei - Brăila trenurile circulă fără probleme, în ciuda viscolului şi a ninsorii abundente. Garniturile de accelerat parcurg distanţa dintre cele două oraşe în 50 de minute, iar trenurile personale în 65 de minute.
Ora 15.55 Traficul pe E 85 a fost reluat
Circulaţia pe DN 2 E85, pe sensul de mers Râmnicu Sărat - Buzău, a fost reluată încă de la ora 15:00, potrivit poliţiei rutiere.
Este permis însă doar accesul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mică de 7,5 tone. Conducătorii auto sunt rugaţi să se conformeze indicaţiilor poliţiştilor, pentru a nu se înregistra evenimente rutiere.
Ora 15:50 Două gravide din Vrancea, transportate la spital cu tancul
O gravidă din comuna vrânceană Sihlea a născut acasă, sub supravegherea soţului său, care primea sfaturi de la un medic prin telefon pentru că ambulanţa s-a înzăpezit pe drum. Medicii au reuşit să ajungă la femeie cu maşina armatei când aceasta deja născuse un băieţel.
Cadrele medicale de pe ambulanţă au fost solicitate şi în cazul unei naşteri premature în aceeaşi comună.
Potrivit şefului Servicilui Judeţean de Ambulanţă Focsşani, dr. Cristi Onia, cele două paciente vor fi transportate împreună cu bebeluşul cu tancul la spitalul judeţean pentru că maşina de Ambulanţă nu poate străbate drumul din cauza troienelor.
„Am făcut un drum de 12 km în şase ore din cauza mormanelor de zăpadă care acopereau mereu carosabilul. Ne-au ajutat 30 de jandarmi şi militari ca să ajungem la cele două gravide. Una dintre ele a născut un băieţel sănătos. Îi vom transporta pe toţi trei la spital cu maşina de la armată pe şenile", a declarat dr. Cristi Onia, citat de Adevărul.
Ora 14:31 Iadul s-a dezlănţuit pe Drumul Naţional 2 Euro 85
Un copil în vârstă de opt luni pentru care de aseară părinţii nu mai au nimic de mâncare sau apă, un diabetic a intrat deja în comă, o femeie gravidă în opt luni a leşinat de foame şi de sete. Sunt doar trei exemple din iadul prin care trec de 24 de ore oamenii blocaţi în zăpadă de Drumul Naţional 2 Euro 85 între Cotorca şi Mihăileşti. Sună toţi la echipajele de intervenţie şi la autorităţi dar până acum nu a ajuns nimeni la ei.
Ora 14:10 Galaţi: Sute de maşini sunt blocate, începând de aseară, pe DN 25, de la Tudor Vladimirescu spre Vameş. Autorităţile nu au acordat ajutor celor rămaşi izolaţi în nămeţi, deşi stau în maşini de mai bine de 14 ore şi au rămas fără combustibil să se încălzească, fără măncare, apă sau medicamente.
Ora 14:00 Peste o sută de persoane blocate din cauza zăpezii in Buzău şi Tulcea au fost salvate de pompieri
Peste o sută de persoane rămase înzăpezite pe mai multe drumuri din Buzău şi Tulcea au fost salvate, în 24 de ore, de pompieri, care au mai intervenit în alte două judeţe şi Bucureşti pentru deblocarea maşinilor blocate, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Ora 12:35 Autostrada Bucureşti - Constanţa este în continuare închisă, traficul fiind deviat.
Ora 12:30 Ministerul Transporturilor a interzis circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe drumurile judeţene din Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Brăila.
Situaţia traficului aerian:
Suceava: Un avion care se întorcea aseară de la Roma la Suceava şi care trebuia să ajungă la destinaţie în jurul orei 17.00, a rămas la Arad peste noapte. Unii pasageri s-au cazat la un hotel deoarece condiţiile meteo nu permiteau decolarea. „Nu ştim exact câţi pasageri or să se întoarcă cu avionul, o parte dintre ei au plecat cu alte mijloace de transport“, a declarat Loredana Pălămidă, manager la firma Blue Air.
Iaşi: Avioanele aterizează cu întârziere de cel puţin o oră din cauza ninsorii. Toate cursele aeriene care pleacă sau vin spre Iaşi înregistrează întârzieri de cel puţin 40 de minute. Aeronava Tarom care trebuia să decoleze de la Bucureşti spre Iaşi la 11.35 va decola cel mai devreme la ora 13.00.
Timişoara: Circulaţia avioanelor spre şi dinspre Timişoara este pusă în dificultate de vremea rea, în special de ceaţă. Potrivit personalului de la aeroport, pista nu prezintă niciun fel de probleme din cauza zăpezii.
Ora 12:00 Clujul, paralizat de ninsoare
Nervi, înghesuială, străzi necurăţate de zăpadă, trotuare îngheţate, de asta au avut parte clujenii, în această dimineaţă, în trafic. Până după ora 09.00, nicio stradă din oraş nu era, încă, curăţată de ninsoarea ce a căzut întreaga noapte. A doua zi de ninsoare i-a luat pe nepregătite pe clujenii care au ieşit, dimineaţă, în t trafic. Nu mică le-a fost surpriza când s-au văzut blocaţi în coloane de maşini, din cauza străzilor necurăţate de zăpada încă netopită, şi în mijloace de transport în comun neîncăpătoare. Pe lângă nebunia creată în mod normal în jurul orei 08.00, oră de vârf pe străzile din oraş, clujenii s-au confruntat şi cu întârzieri ale mijloacelor de transport în comun.
Ora 11: 50 Iaşi: Avioanele aterizează cu întârziere de cel puţin o oră din cauza ninsorii
Toate cursele aeriene care pleacă sau vin spre Iaşi înregistrează întârzieri de cel puţin 40 de minute. Aeronava Tarom care trebuia să decoleze de la Bucureşti spre Iaşi la 11.35 va decola cel mai devreme la ora 13.00. „Am fost anunţaţi că aeronava în care trebuia să urcăm noi a plecat cu întârziere spre Sofia şi va ajunge cel mai devreme la ora 13.00. Acum aşteptăm în aeroport", a spus Carmen, pasager blocat pe Aeroportul Otopeni. Şi cursele de dimineaţă au avut întârzieri.
„Primele curse care au decolat în această dimineaţă, spre Timişoara şi spre Bucureşti, au plecat cu 40 de minute întârziere. Acum la 11.30 a aterizat şi avionul Tarom care era aşteptat la ora 11.20", a declarat Vasile Marian, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi. El a precizat că aseară situaţia a fost mult mai gravă. Cursa Tarom care trebuia să aterizeze la ora 19.00 a ajuns la 22.00, iar cursa de la 22.00 a ajuns după ora 1.00 noaptea. „Noi am intervenit toată noaptea pe pistă pentru a o menţine funcţională. Dar cum ninsoarea nu s-a oprit iar vântul ste puternic, întâmpinăm greutăţi. Aterizările se fac totuşi în siguranţă", a precizat directorul aeroportului ieşean.
Ora 11:30 Slatina: Se circulă greu pe drumurile judeţene şi naţionale Ninsoarea şi viscolul de azi noapte au dat bătăi de cap autorităţilor. Chiar dacă utilajele de la dezăpezire mai sunt încă pe drumurile naţionale şi judeţene, pe anumite porţiuni se circulă cu dificultate.
Ora 11:00 Târgovişte: Calvar pe toate drumurile din judeţZăpada viscolită atinge pe alocuri şi un metru. Zece maşini au rămas împotmolite
Judeţul este în alertă după viscolul de noaptea trecută. Încă de ieri a fost întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a limita efectelor negative ale zăpezii. În Dâmboviţa, se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile.
Ora 10:30 Galaţi: Sute de maşini, blocate de peste 15 ore pe DN 25 Galaţi - Tecuci
Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Galaţi, coloanele de maşini se întind pe câţiva kilometri, între localităţile Independenţa - Piscu - Tudor Vladimirescu. "În timpul nopţii, am acţionat cu un utilaj, care a scos câteva maşini şi le-a dus către Piscu, Vameş, Hanu Conachi, dar la întoarcere a rămas blocat în şirul de maşini. Acum un alt utilaj îi duce celui blocat motorină, pentru alimentare", a declarat, în acestă dimineaţă, Ion Dafina de la Administraţia Drumurilor Naţionale.
Singura soluţie, spune oficialul, este tractarea maşinilor pentru deblocarea drumului. "Soluţia este să intrăm cu şufa şi să tragem maşinile din ambele capete ca să deblocăm drumul, după care să intrăm şi să deszăpezim", a spus Ion Dafina.
Şirurile de maşini din sectorul Independenţa - Piscu - Tudor Vladimirescu al Drumului Naţional 25 s-au format încă de marţi seară, în intervalul 18.00-23.00.
Ora 10:00 Trenuri cu întârzieri de sute de minute din cauza zăpeziiCondiţiile meteo nefavorabile au dus la întârzierea a peste 30 de trenuri, cele mai mari întârzieri fiind înregistrate de ruta Bucureşti - Constanţa, între 600 - 700 de minute. Liviu Pescăraşu, director general CFR Călători, a declarat, în această dimineaţă, că se înregistrate întârzieri de la cinci trenuri pe Regionala Braşov, trei pe Regionala Timişoara, 16 pe Regionala Galaţi şi 10 pe Regionala Constanţa.
Ora 09:30 Târgu-Jiu: Autotren cu azot, răsturnat din cauza zăpezii
Ora 09:00 Vrancea: Şapte drumuri blocate şi zeci de persoane izolate în judeţPeste 40 de maşini şi câteva zeci de persooane se ală blocate în trafic pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din Vrancea din cauza ninsorii şi viscolului care nu au contenit toată noaptea. Mai multe drumuri din judeţ sunt blocate în urma ninsorilor care au continuat şi în noaptea care a trecut. Din această cauză, zeci de maşini sunt înzăpezite.
Ora 08:30 12 drumuri din judeţul Ialomiţa sunt închise: DN1D Urziceni - Ciorani, DN2C Amara, până la limita cu judeţul Buzău, DN2 Cotorca - Buzău, DJ 101 C Moviliţa - Dridu, DJ 214 Fierbinţi - Maia, DJ 203 Valea Măcrişului - Grindu, DJ 302 Moviliţa - Roşiori, DJ 203I Valea Măcrişului - Gârbovi, DJ 201 Borăneşti - Axintele, DJ 313 Axintele - Horia, DJ 201 Brazii - Nucii, Drumul comunal Sineşti - Livedea.
Ora 08:00 În Harghita ninge continuu de 30 de ore. Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că se circulă în condiţii de iarnă pe DN 12 Tuşnad-Miercurea Ciuc-Gheorgheni-Topliţa, DN15-Topliţa-Borsec, DN 12 C, în zona Lacu Roşu, DN 13 A-Odorhei-Miercurea Ciuc, DN 13 B, Praid-Bucin-Gheorgheni.
Ora 07.18 Autostrada Soarelui (A2) e blocată între Drajna şi Bucureşti.
Ora 07.12 Trafic blocat pe DN 135, între Feldioara şi Sf. Gheorghe.
- La ora 05:45, a fost reluat raficul rutier pe DN15D Roman - Vaslui, în zona Poienari.
- În judeţul Covasna sunt probleme pe DN13E, în zona Reci, din cauza viscolului şi a zăpezii.
- În judeţul Vrancea, DN2N Dumbrăveni - Jitia a fost deszăpezit.
- În judeţul Galaţi, restricţia de circulaţie pe raza judeţului se prelungeşte până la ora 12:00.
- În judeţul Buzău, începând cu ora 04:00 a fost închis DN 2B Buzău - Brăila. Mai sunt blocate din cauza zăpezii drumurile naţionale 2, 1B, 22 şi 2C.
- În judeţul Vrancea, traficul rutier este întrerupt pe DN23 Focşani - Năneşti, în zona Dumbrăviţa.
- În judeţul Tulcea, traficul este întrerupt pe DN22D între Măcin şi Carcaliu.
Sfatul centrului Infotrafic al Poliţiei Române pentru şoferi: "Le recomandăm conducătorilor auto ca înainte de a pleca la drum să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze, apelând numărul de telefon 021/9360(Comandamentul Central de Iarnă). Dacă trec prin zonele afectate de ninsori, să pregătească autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnă şi să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere (vizibilitate redusă, carosabil acoperit cu zăpadă, polei sau umed şi viscol). De asemenea, este necesar să se păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţă"