România trece la ora de iarnă. Urmeaza cea mai lungă zi din acest an

Ultima actualizare:

Ora de iarnă 2023. România trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00. Ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din an pentru că va avea 25 de ore.

Ceas - schimbarea orei - ora de iarna FOTO Mediafax

Ora Europei de Est

Sistemul orei de vară și de iarnă este aplicat în fiecare an, în martie și octombrie, având ca scop principal conservarea energiei. În martie, trecem la ora de vară, când ceasurile sunt date înainte cu o oră, iar în octombrie, trecem la ora de iarnă, când ceasurile sunt întoarse cu o oră. Această schimbare nu are loc simultan în toate țările din cauza diferențelor de fus orar.

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) în perioada orei de iarnă este de două ore, față de trei ore în timpul orei de vară.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

Istoria orei de iarnă

România a implementat sistemul orei de iarnă încă din 1931. Înainte de 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Din acel an, trecerea s-a mutat în octombrie, pentru a permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumină naturală.

Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784, cu scopul inițial de a economisi uleiul de lampă. În timpul Primului Război Mondial, câteva țări europene au adoptat acest sistem. În prezent, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, după aprobarea și din partea paralmentelor naționale. Pandemia a făcut ca această discuție să fie amânată.

Comisia Europeană a recomandat statelor membre să mențină regulile actuale până în 2026.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parbriz pixabay jpeg
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
munte pixabay jpg
brad brasov jpg
iohannis ranjet jpg
test1 jpeg
1 somn jpg jpeg
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net