10 reguli pentru un somn odihnitor al copilului

Ultima actualizare:

    Copiii trebuie să meargă la culcare la aceeași oră în fiecare zi
Copiii trebuie să meargă la culcare la aceeași oră în fiecare zi

Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții. Din păcate, tulburările de somn îi afectează și pe copii din ce în ce mai mult, spun medicii. Tocmai de aceea, Click! îți oferă zece reguli de igienă pentru un somn odihnitor, stabilite de specialiștii în somnologie.

Până la o treime din viața noastră dormim. Somnul este o nevoie umană de bază, la fel ca alimentația și hidratarea, și este crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră general. Tocmai de aceea, persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterial, diabet, obezitate și alte boli cronice.

„În România, 9.6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Se descrie, în prezent, și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Această asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulin și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee în somn”, a declarat, cu ocazia Zile Mondiale a Somnului, dr. Mihaela Oros, președintele Asocieției pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți.

Iată care sunt cele zece reguli pentru un somn bun la copiii de până în 12 ani!

1. Ora de culcare trebuie să fie aceeași în fiecare seară, de preferință înainte de ora 21:00.

2. Programul de somn trebuie adecvat vârstei.

3. Stabilirea unei rutine coerente pentru culcare.

4. Asigurați copilului dumneavoastră un dormitor favorabil somnului - răcoros, cu lumină difuză și liniștit.

5. Încurajați copilul să adoarmă independent.

6. Evitați lumina puternică la culcare și în timpul nopții și intensificați expunerea la lumină dimineața.

7. Evitați mesele grele și exercițiile energice aproape de culcare.

8. Țineți toate electronicele, inclusiv televizoarele, calculatoarele și telefoanele mobile, în afara dormitorului și limitați utilizarea aparatelor electronice înainte de culcare.

9. Evitați cofeina, conținută de multe sucuri și ceaiuri (inclusiv ceaiul rece).

10. Mențineți un program zilnic regulat, inclusiv orele de masă consistente.

Tulburările de somn ale copiilor

• La copii, apneea de somn (n.r. o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult) poate fi principala cauză a tulburărilor neuropsihologice. Apneea infantilă este, de obicei, asociată cu hipertrofia adenotonsilară (n.r. mărirea amigdalelor).

• Cercetările în somnologie au relevat faptul că nu doar adulții, ci şi copiii pot avea probleme de adormire sau treziri nocturne frecvente, pavor nocturn (n.r. tulburare de somn cu manifestări intense), enuresis (n.r. scăparea involuntară de urină în timpul somnului), apnee în somn.

• La copii, mai rar, regăsim somnolenţa ca şi semn al tulburărilor de somn, copiii deprivaţi de somn fiind, mai degrabă, agitaţi, hiperactivi, nervoşi, iritabili, pot apărea probleme de creştere sau scăderea imunităţii. 

• Desi multă vreme apneea de somn a fost asociată doar cu hipetrofia adenoamigdaliană se ştie, în prezent, că la copiii cu apnee în somn pot să apară şi alterări are proceselor metabolice, fiind în strânsă legătură cu obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net