21 septembrie este, la nivel internaţional, ziua de luptă împotriva bolii Alzheimer
Maladia care trezește emoții în rândul persoanelor de vârsta a treia, deşi a fost descoperită în urmă cu un secol de neuropatologul german Alois Alzheimer, Alzheimer ascunde multe secrete și este prea puțin descifrată de cercetători.
Această afecţiune degenerativă progresivă a creierului, care se manifestă în special la persoanele de vârstă înaintată, boala Alzheimer duce la pierderea capacităţilor intelectuale și este însoţită de tulburări comportamentale.
Deși au apărut numeroase tratamente în ultimele decenii, acestea au reușit doar să-i încetinească evoluţia.
Cum să-i ajutați pe bolnavii de Alzheimer
1.Păstrați-vă simțul umorului
În compania bolnavului , râdeți împreună cu el, dar nu de el. Umorul vă ajută să faceți față situațiilor dificile și bolnavul să nu se enerveze.
2.Ajutati bolnavul să rămână în formă
Trebuie să consultați medicul pentru ca bolnavul să rămână în formă. În multe situații, fiecare sfat medical aplicat în practică permite bolnavului ca el să-și păstreze cât mai mult timp posibil capacitățile fizice și intelectuale restante..
3.Ajutați pacientul să-și păstreze aptitudinile restante
Activitățile lui specifice îl pot ajuta pe bolnav să-și păstreze demintatea și să-i dea un sens vieții sale. Un bolnav care înainte era grădinar, comerciant etc se va bucura să-și vadă aptitudinile profesionale încă exploatate. Desigur, cu timpul, boala va evolua și neplăcerile vor evolua cu trecerea timpului. De aceea, dumneavoastră care supravegheați pacientul, trebuie să observați situația sa, cum evoluează boala și să rămâneți flexibil în organizarea programului său.
4.Facilitați comunicarea
Pe măsură ce boala evoluează, comunicarea cu pacientul poate deveni dificilă. Vorbiți cu el cu tact, cu blândețe.
5.Baia și igiena personală
Pacientul atins de boala Alzheimer uită să facă baie, nu crede că este necesar să se spele sau poate să uite cum se face aceasta. De aceea, persoana care-l ajută trebuie să-i respecte demnitatea când îi oferă ajutorul.
6.Și îmbrăcatul este dificil
Un pacient cu boala Alzheimer uită adesea cum să se îmbrace sau nu percepe că este firesc să-și schimbe hainele sau poate să apară în public îmbrăcat . Cu blândețe trebuie să-i dați sfatul necesar.
7.Probleme legate de incontinența urinară
Un pacient atins de boala Alzheimer își poate pierde noțiunea timpului de a merge la toaletă, uită chiar unde este toaleta sau nu știe ce trebuie să facă atunci când ajunge acolo. Tot cu blândețe trebuie să-i amintiți ce trebuie să facă, fără să-l jigniți.
8.Alcoolul
Un pacient cu boala Alzheimer poate să consume alcool în cantitate moderată, cu condiția să nu ia și medicamente.În schimb, dacă bolnavul vrea să fumeze, din cauza riscului de incendiu, țigările reprezintă pentru el un risc și trebuie supravegheat cu mare atenție.
9.Atenție la repetiții
Un bolnav cu boala Alzheimer poate să uite dintr-un moment în altul ceea ce a vrut să spună, să adreseze aceleași întrebări sau să se refere la aceleași lucruri. De aceea, să-i amintiți cu tact că a problema respectivă a rezolvat-o înainte .
10. Fuga de acasă
Fuga bolnavului este o problemă serioasă cu care riscați să vă confruntați, cei care-l supravegheați. Persoanele cu boala Alzheimer adesea pleacă de acasă sau fug. Până la fugă, ele riscă să se rătăcească. Când un pacient este singur într-un loc public, trebuie să veghem la securitatea sa.