4 mituri despre igiena orală în care să nu mai crezi
Ideea potrivit căreia mâncatul de fructe înainte de culcare ajută la curăţarea dinţilor peste noapte, dar şi supoziţiile potrivit cărora toate tipurile de apă de gură au acelaşi efect se numără printre miturile privind igiena orală, potrivit experţilor. Iată care este, de fapt, adevărul!
1. Fructele mâncare înainte de culcare nu înlocuiesc pasta de dinţi
Una dintre supoziţiile greşite des întâlnite este aceea că mâncatul de fructe înainte de culcare este suficient pentru curăţarea dinţilor şi nu ar mai fi nevoie de spălarea danturii cu periuţa şi pasta dinţi. Ideea este cât se poate de greşită, susţin experţii. Fructele conţin mult zahăr care nu este deloc benefic pentru dinţi, dimpotrivă, creşte aciditatea din cavitatea bucală şi crează un mediu propice dezvoltării excesive a bacteriilor. În plus, din cauza faptului că în timpul nopţii glandele salivare secretă mai puţină salivă, dinţii sunt expuşi unui nivel de aciditate mai mare pe timpul nopţii, care în mod obişnuit ar fi mai diluat de prezenţa salivei.
2. Nu folosi periuţa de dinţi a altei persoane! Rişti să te îmbolnăveşti
O altă supoziţie periculoasă este aceea că nu există niciun pericol în a folosi aceeaşi periuţă de dinţi cu o altă persoană, lucru foarte periculos, pentru că acest instrument este purtător de bacterii, care se pot răspândi astfel de la o persoană la alta, iar unele dintre aceste microorganisme pot fi foarte periculoase.
3. Fiecare tip de apă de gură are efectul său
Toate tipurile de apă de gură au acelaşi efect. Această afirmaţie este falsă. Ca şi în cazul pastei de dinţi, fiecare apă de gură are ingrediente diferite, unele nefiind potrivite pentru toţi utilizatorii. Persoanele care suferă de sindromul gurii uscate, care au ulceraţii bucale trebuie să evite apa de gură care conţine alcool.De asemenea, apa de gură nu înlocuieşte utilizarea aţei dentare sau a periuţelor pentru spaţiile interdentare.
4. O periuţă de dinţi dură nu curăţă mai bine
Apăsarea puternică asupra periuţei în timpul spălatului pe dinţi nu ajută la o mai bună curaţare a danturii. Modul corect de spălare pe dinţi este folosirea unei periuţe moi spre medie, timp de minimum două minute, cu mişcări circulare pe fiecare dinte, folosind o pastă de dinţi cu fluor şi aţă dentră sau periuţe interdentare pentru curăţarea spaţiilor inaccesibile periuţei de dinţi. Medicii recomandă spălatul pe dinţi după fiecare masă.