4 mituri spulberate despre gripă şi răceală

Ultima actualizare:

    Te-ai vaccinat antigripal? Timp de două săptămâni există încă riscul de a te îmbolnăvi!
Te-ai vaccinat antigripal? Timp de două săptămâni există încă riscul de a te îmbolnăvi!

Toamna şi iarna sunt momentele din an când poţi contacta cel mai uşor gripa sau răceala. Pentru a preveni îmbolnăvirile dar şi pentru a ne trata în cazul în care deja am contactat boala, recurgem, de multe ori, la leacuri băbeşti sau ascultăm sfaturi care se dovedesc a fi inutile. Iată mai jos 4 mituri despre gripă şi răceală în care nu ar trebui să mai crezi!

Nu te vaccinezi împotriva gripei deoarece ţi-e frică să nu iei virusul

Vaccinul antigripal este realizat dintr-un virus inactiv, prin urmare nu poate transmite infecţia. Sunt necesare însă între 7 şi 14 zile după vaccinare pentru ca organismul să capete rezistenţă la virus, timp în care oricine se poate îmbolnăvi. Astfel că, unele persoane care se îmbolnăvesc în această perioadă consideră că vaccinul este vinovat. În plus, alte persoane reacţionează la vaccin dezvoltând simptome uşoare care le imită pe cele ale gripei (febră, dureri musculare).

Nu poţi lua gripa sau răceala decât dacă ai intrat în contact cu cineva bolnav

Virusul poate fi contactat şi de pe suprafeţe infestate – mese, clanţe, tastatură, telefon – nu doar în urma contactului direct cu o persoană bolnavă. Cercetările au demonstrat faptul că rinovirusurile, familia de viruşi responsabilă pentru majoritatea răcelilor, pot să supravieţuiască pe diferite suprafeţe timp de câteva ore sau chiar câteva zile.

Dacă nu ai probleme de sănătate, nu trebuie să te vaccinezi

O imunitate bună este un plus, dar nu şi o garanţie a rezistenţei la virus. Vaccinul este, într-adevăr, recomandat în principal persoanelor din categoriile cu risc ridicat: adulţii cu vârsta de peste 50 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 18 ani, bolnavii cronici (cei care suferă de astm, boli pulmonare, diabet, boli cardio-vasculare).

Nu poţi da răceală ori gripă altora dacă tu te simţi bine

Studiile arată că doar 75% dintre persoanele infectate cu unul dintre virusurile care cauzează răceala prezintă simptomele bolii. Acest lucru înseamnă că în jur de 25% dintre persoanele bolnave transmit boala chiar dacă nu sunt conştiente de asta. Motivele pentru care infecţia este, în unele cazuri, asimptomatică nu sunt cunoscute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net