5 ceaiuri-minune care îți regenerează rinichii. Dacă le consumi, sunt sănătate curată!
Rinichii sunt organe vitale și asta trebuie să știe toată lumea. Însă sunt mulți cei care ignoră importanța menținerii lor în perfectă stare, adică fără toxine și excese de apă. Cele mai apreciate ceaiuri diuretice sunt cele de cozi de cireșe, mătase de porumb, merișor, coada-șoricelului și soc.
De ce se îmbolnăvesc rinichii
Coada șoricelului sau păpădiile sunt recunoscute drept cele mai bune ceaiuri pentru rinichi. Cu plantele medicinale poți trata afecțiunile grave precum acumularea de nisip și infecțiile renale sau poți preveni apariția pietrelor și infecțiilor urinare.
Bolile renale se numesc boli tăcute, deoarece rinichii pot funcționa ani de zile fără să știi că suferă ”în tăcere”. Rinichii sunt esențiali pentru organism: ei filtrează sângele, elimină acizii și toxinele, absorb sărurile minerale bune și au un rol în producția anumitor hormoni.
Ceaiul de măceșe, efecte miraculoase
Ceaiul de măceşe a fost folosit ca tratament din cele mai vechi timpuri. În prezent se fac cercetări care să demonstreze că acest ceai are un număr de efecte benefice pe care le poate aduce corpului nostru.
100 g de măceşe conţin până la 1.000 de ori mai multă vitamina C decât citricele. Este o alegere excelentă pentru stimularea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, acestea previn şi tratează o serie de boli. De asemenea măceşele conţin vitaminele A, C, D și E şi minerale precum calciu, magneziu, potasiu şi mangan.
Ceaiul de cozi de cireșe și din mătase de porumb
Ceaiul din cozi de cireșe are o puternică acțiune antiinflamatoare, ameliorează durerea și disconfortul la urinare. Este bogat în săruri de potasiu, flavonoide și tanin și restabilește echilibrul de la nivelul mucoasei care tapetează vezica urinară.
Ceaiul din mătase de porumb este un remediu popular pentru pietrele la rinichi. Infuzia conține vitaminele B6, C, E, K, săruri de calciu și potasiu, are un efect antiseptic și antiinflamator, scrie doc.ro.
Ceaiul din frunze de merișor tratează infecția urinară
Merișorul, bogat în arbutină, o substanță cu efecte antiseptice, poate fi consumat atât sub formă de fructe deshidratate, cât și sub formă de ceai, din frunze de merișor. Este un remediu de succes pentru tratarea infecției urinare, însă nu este recomandat femeilor însărcinate.
Ceaiul din flori de coada-șoricelului nu este atât de puternic precum celelalte, însă efectele sale antiseptice și antiinflamatoare nu pot fi contestate, în special în cazul tratamentelor pe termen lung, de 2-3 luni, care previn recurența cistitei.
Ceaiul din flori de soc are efecte diuretice ușoare
Ceaiul din flori de soc are o aromă plăcută, este răcoritor și are efecte diuretice ușoare. Este cea mai bună soluție pentru prevenție. Ceaiul de soc, consumat de 2-3 ori pe săptămână, va susține funcția renală și va elimina eventualele bacterii care încă nu provoacă simptomele unei infecții, având un rol activ în prevenirea acutizării acestor episoade, mai ales la cei cu litiază renală și nisip, cu predispoziție la cistite.
Ceaiul de păpădie și ceaiul verde
Ceaiul de păpădie are proprietăți diuretice și poate contribui la detoxifierea organismului. Acest ceai este extrem de benefic, însă poate avea o aromă destul de greu de suportat, de aceea poate fi consumat în amestec cu ceai de salvie sau de mușețel, pentru un gust îmbunătățit.
Ceaiul verde acționează în scop preventiv, iar progresele recente în cercetarea medicală au relevat efectele benefice ale epigalocatechin-3-galatul EGCG împotriva unui spectru larg de boli renale, inclusiv leziuni renale acute, nefrotoxicitate indusă de cisplatină, litiază renală, nefrită lupică, carcinom cu celule renale, nefropatie diabetică si fibroză renală.