5 dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei

cele mai frecvente boli ale copilariei jpeg
Sursă foto: Rido/ Shutterstock

Toți copiii merită îngrijiri medicale de calitate, iar pentru a fi sigur că acest lucru se întâmplă este important să cunoști problemele cu care ei se pot confrunta în primii ani de viață.

Bolile copilăriei pot fi spaima părinților, mai ales că sunt foarte multe afecțiuni de care pot suferi cei mici în primii ani de viață, iar simptomele lor pot fi, adesea, mai mult decât îngrijorătoare. Îți prezentăm în continuare câteva dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei:

1. Scarlatina

Una dintre bolile copilăriei este scarlatina, care este cauzată de streptococul beta-hemolitic din grupa A. Poate fi identificată după anumite simptome, printre care febră, vărsături și dureri în gât. Acestea sunt primele semne care pot fi identificate la copiii care suferă de scarlatină, după care poate apărea o erupție cutanată, care se formează inițial la nivelul pieptului, dar care se poate răspândi pe restul corpului. Cei mai predispuși la a dezvolta această afecțiune sunt copiii care merg la grădiniță și la școală.

2. Bronșiolita

Mai multe virusuri, printre care virusul respirator și virusul sincițial respirator (responsabil de 70% dintre cazuri), pot provoca bronșiolita, care este o inflamație a tractului respirator inferior. Cei mai afectați de această boală sunt copiii mai mici de doi ani. Printre simptomele cele mai frecvente ale acestei boli se numără febră, tuse, secreții vâscoase, precum și respirație șuierătoare (aceeași care se întâlnește și în cazul copiilor care suferă de astm). Bronșiolita apare mai ales în lunile de iarnă și sunt mai predispuși la a se îmbolnăvi nou-născuții prematur, cei cu probleme la inimă, plămâni sau sistemul imunitar, precum și bebelușii care sunt expuși la infecții virale.

3. Crupul

Printre cele mai comune afecțiuni respiratorii de natură virală la copii se numără și crupul. Cu simptome asemănătoare cu ale răcelii și gripei, crupul are incidență de vârf toamna și iarna. Respirația șuierătoare, tusea lătrătoare și răgușeala sunt semnale prin care poți identifica această boală a copilăriei. În cele mai multe cazuri, copiii care suferă de crup pot fi tratați acasă, însă există și cazuri în care spitalizarea este necesară. Aproximativ 15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 6 ani dezvoltă această boală.

4. Rujeola

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o infecție virală foarte contagioasă, care se transmite pe calea aerului, prin tuse și strănut. Primele simptome apar după 7 - 14 zile de la instalarea virusului rujeolic în organism și includ, printre altele, febră ridicată, tuse, conjunctivită și congestie nazală. Totodată, în această perioadă apar și punctele Koplik. Aceste pete de culoare alb-gri, înconjurate de areola inflamatorie, sunt vizibile la nivelul mucoasei bucale. După 3 - 5 zile de la primele simptome apare erupția cutanată. Pete mici și roșii apar inițial pe față și se extind, ulterior, pe restul corpului. Erupția este însoțită de febră ridicată, care poate depăși 40 de grade Celsius. Starea generală se ameliorează după trei zile de la apariția erupției, iar pacientul își revine complet în 7 - 10 zile de la debut.

Rujeola poate conduce la complicații severe, precum pneumonie, encefalită, probleme cardiace și scăderea numărului de trombocite. Boala poate prevenită prin vaccinare. Vaccinul ROR este adecvat pentru imunizarea a trei boli infecțioase: rujeola, oreion și rubeolă.

5. Boala a cincea

Eritemul infecțios, cunoscut mai degrabă ca boala a cincea a copilăriei, este o infecție provocată de parvovirusul B19. Se manifestă inițial ca o răceală, după care apare o erupție cutanată ușoară pe față și corp. Datorită roșeței apărute pe față, această afecțiune este cunoscută și sub numele de „boala obrajilor pălmuiți“. Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani sunt mai predispuși în a dezvolta această boală. Perioada de incubație a virusului este între 4 și 14 zile.

Indiferent de natura bolii copilului sau de simptomele pe care le manifestă, este important ca cel mic să fie consultat de un medic înainte de a-i administra orice tip de tratament.

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
FotoJet (1) jpg
colaj loredana groza jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Athos Salome jpg
florin zalomir
cub cristian arsinel png
Soldati ucraineni FOTO EPA-EFE
Mangia jpg
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg