5 lucruri pe care nu le știi despre colesterol
Principala cauză a mortalității este afecțiunea cardiacă și complicațiile cauzate de aceasta. Și, cel mai des uităm că ceea ce mâncăm nu este suficient pentru a menține sub control nivelul colesterolului din organism. De aceea, este important să se afle mai multe despre el.
1. De unde provine cuvântul colesterol
Am auzit de foarte multe ori cuvântul ”colesterol”, dar, de fapt, nu știm de unde provine. Iată ce trebuie să știi:- Colesterolul este o grăsime contra-productivă, și este indispensabilă pentru formarea celulelor corpului. În primul rând, este important să se știe că colesterolul nu este rău decât atunci când este în exces.- Atunci când colesterol este în exces în organism, se depozitează pe peretele arterelor și, ca urmare, devine periculos pentru sănătate.- Colesterolul este creat în ficat dar este luat și din alimente, ceea ce înseamnă că trebuie ținut un control asupra aportului de alimente mâncate atunci când nivelul de colesterol este deja mare.
2. Colesterol ”bun” și colesterol „rău”
Am auzit mai multe despre colesterul rău decât despre cel bun. Cheia constă în menținerea unui echilibru între cele două și mai ales să nu fie depășită doza de 200 mg. Dar iată ce diferențiază aceste două tipuri de colesterol:- Colesterolul bun este responsabil de colesterolul depozitat pe artere, și care trebuie eliminat. Nu există niciun risc atâta timp cât colesterolul rău nu depășește 200 mg/dl.- Colesterolul rău, pe de altă parte, are sarcina de-a transporta colesterolul de la ficat la alte organe. Dar atunci când se acumulează, există o problemă, pentru că nu-și mai poate îndeplini funcția.