5 metode să te fereşti de caniculă
Ne aşteaptă zile de foc iar valul de căldură şi radiaţiile ultraviolete ne pot afecta grav sănătatea. Atenţie! Dacă ieşi din casă, trebuie să te protejezi de soare mai mult ca niciodată. Click! îţi spune cum să te fereşti de insolaţie şi de arsurile solare.
Bea apă, sucuri sau ceaiuri naturale
Hidratarea organismului este cea mai importantă. Dacă trebuie să ieşi din casă pe căldură este obligatoriu să ai la tine o sticlă cu apă plată, cel puţin jumătate de litru.
Consumă şi sucuri naturale sau ceaiuri făcute în casă, fără chimicale, neîndulcite.
Atenţie! Lichidele nu trebuie să fie foarte reci! Este indicat să consumăm doi litri pe zi, fără a aştepta senzaţia de sete.
Cu cât consumăm mai mult, cu atât corpul nostru va fi mai hidratat şi va face faţă mult mai bine căldurii.
Dacă te afli pe stradă, în plin soare şi ţi-e teamă să nu te dezhidratezi, poţi mânca un măr, o caisă, o pară sau o piersică pe care le-ai luat cu tine de acasă.
Evită alcoolul şi cafeaua
Deşi, într-o zi caniculară o bere rece este tot ce-ţi doreşti, evită să consumi băuturi alcoolice.
Acestea favorizează deshidratarea organismului şi diminuează capacitatea lui de a lupta împotriva căldurii.
De asemenea, este recomandat să nu consumi cafea sau răcoritoare care conţin cofeină. Optează pentru un ceai cald.
Deşi ţi se pare ciudat să consumi lichide calde când afară sunt peste 30 de grade, află că acestea dilată vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului.
Protejează-te de ultraviolete
Protejează-te de insolaţie şi de razele ultraviolete folosind o umbrelă de soare, de culoare deschisă.
Dacă nu, este obligatoriu să porţi pălărie sau o şapcă cu cozoroc.
De asemenea, protejează-ţi ochii folosind ochelari de soare şi circulă cât de mult poţi prin zonele umbroase.
Foloseşte şerveţele umede sau spray-uri cu apă termală
În geantă e indicat să ai şerveţele umede şi chiar un spray cu apă termală pe care să le foloseşti pentru a te răcori.
Şi un evantai ar fi indicat, mai ales dacă circuli cu mijloacele de transport în comun, unde simţi că nu există suficient aer.
Atenţie la hainele cu care te îmbraci!
În perioada verii, mai ales când temperaturile depăşesc pragul de confort termic, este recomandat să porţi haine deschise la culoare şi care să nu fie strânse pe corp.
Alege un material textil natural precum inul sau bumbacul.
Pentru a te feri de razele ultraviolete este indicat, chiar dacă afară este foarte cald, să porţi pantaloni lungi în loc de pantaloni scurţi, cămăşi cu mânecă trei sferturi în loc de tricouri cu mânecă scurtă sau maiouri.
Tipuri de raze UV
Razele ultraviolete de tip B (UVB) provoacă arsuri ale pielii, în cazul unei expuneri prelungite la soare, dar sunt şi cele care ne bronzează.
Ele sunt absorbite la nivelul superior al epidermei, activând melanocitele, celule care produc melanina. Însă, nu trebuie să uităm că acestea au potenţial cancerigen.
Razele ultraviolete de tip A (UVA) sunt absorbite adânc în stratul epidermei şi sunt principalele vinovate atunci când vorbim despre îmbătrânirea precoce a tenului, pierderea elasticitătii pielii şi, nu în ultimul rând, apariţia melanomului.
Razele ultraviolete de tip C (UVC) sunt cele mai periculoase pentru organism, iar o expunere prelungită ne poate fi chiar fatală. Acestea au însă o rază scurtă de acţiune şi nu reuşesc să treacă de stratul de ozon.
Iată ce produse pentru protecţie solară găseşti în magazine şi farmacii