5 mituri în stomatologie
Ca orice alt domeniu al medicinei, şi stomatologia e plină de mituri, dezvoltate în timp dintr-o interpretare eronată a unor experienţe trăite. Medicul stomatolog Claudiu Lupaşcu demontează aici doar câteva dintre ele.
1. Detartrajul strică dinţii
Fals. Prin detartraj se îndepărtează tartrul, adică placa bacteriană şi resturile alimentare, fără a se interveni în nici un fel asupra dinţilor. Tartrul e responsabil de mirosul neplăcut al gurii şi de apariţia bolilor parodontale.
2. Vizitele la dentist în timpul sarcinii pot afecta fătul
Dimpotrivă, în unele cazuri sunt recomandate chiar vizite mai dese. Cum organismul trece prin anumite transformări, şi sănătatea orală este influenţată şi necesită o atenţie mărită. Cele mai frecvente probleme care pot apărea pe durata sarcinii sunt sensibilitatea dentară, inflamarea gingiilor şi dezvoltarea cariilor. Ca tratamente profilactice sunt recomandate detartrajele şi periajele profesionale.
3. Nu poţi face implant dacă ai proleme de sănătate
Această idee e asociată cu persoanele în vârstă, cu paradontoza şi diabetul. În realitate, aici nu sunt contraindicaţii.
4. Analgezicele mă pot scăpa de durerea de dinţi
Pot fi o soluţie o dată, însă nu una pe termen lung. Analgezicele pot rezolva pe moment durerea, dar cu siguranţă nu elimină cauza ei. Şi atâta vreme cât cauza durerii nu este depistată şi înlăturată, durerea va reveni iar şi iar, existând posibilitatea înrăutăţirii situaţiei de la un episod la altul. Şi, pe măsură ce durerea devine din ce în ce mai intensă, nici analgezicele nu îşi vor mai face efectul.
5. Tratamentul stomatologic e dureros, în special tratamentul de canal şi cel de extracţie
Aceasta era o realitate întâlnită acum 20 sau 30 de ani. Însă ştiinţa stomatologică a evoluat mult, atât din punctul de vedere al tehnicilor folosite, cât şi al instrumentelor utilizate. În prezent, extracţia atraumatică a unui dinte este cea mai bună modalitate de scoatere a lui pentru că lezează cel mai puţin osul alveolar, protejându-l de traumă în vederea unui viitor implant. Iar tratamentele se fac sub anestezie, astfel încât pacientul nu simte durere.