5 pași pentru întărirea imunității, la început de sezon rece

Ultima actualizare:

    Fructele și legumele proaspete sunt printre cei mai buni protectori împotriva infecțiilor respiratorii
Fructele și legumele proaspete sunt printre cei mai buni protectori împotriva infecțiilor respiratorii

Ne așteaptă un sezon rece dificil, astfel că întărirea imunității poate fi asul nostru din mânecă. O cură de imunizare durează cel puțin o lună, iar acum este cel mai bun moment pentru a o începe. Nu doar alimentația contează, ci întreg stilul de viață.

Dormi suficient

E recomandat să dormi cel puţin 8 ore pe noapte. În timpul somnului, organismul se reface şi creşte nivelul de globule albe, care au rol de creştere a imunităţii. Un organism obosit nu va putea să lupte cu bacteriile şi virusurile care îi vor da târcoale. S-a demonstrat că cei care dorm, timp de o săptămână, doar 4 ore pe noapte, îşi reduc cu 50% anticorpii care îi protejează de boli.

Atenţie la stres

Este cel mai mare duşman al imunităţii. S-a demonstrat ştiinţific că în perioadele stresante se secretă în exces cortizon, hormon care scade formarea anticorpilor.

Fă mişcare

Oricât de bine ai mânca şi oricât te-ai odihni noaptea, nu rezolvi nimic dacă ai o viaţă sedentară. Îţi întăreşti imunitatea dacă faci sport în aer liber. În acest fel, celulele se oxigenează mai bine, îţi îmbunătăţeşti circulaţia sanguină şi îţi dezvolţi musculatura.

Ce e bine să mănânci

Acum, toamna, natura ne pune la dispoziție o bogăție de alimente bogate în vitamine și minerale, parcă tocmai pentru a ne pregăti mai bine pentru sezonul rece care urmează. În piețe și în magazinele naturiste găsești toate bunătățile de care ai nevoie: fructe de pădure din care poți să-ți faci sucuri proaspete delicioase, produse ale stupului pe care le poți combina în diverse rețete (miere cu polen și scorțișoară, sau cu nuci, lăptișor de matcă, propolis etc), ardei gras, struguri, mere, verdețuri și dovleac, bogat în betacaroten. O alimentație sănătoasă trebuie să mai conţină proteine şi grăsimi de bună calitate, cereale integrale, fructe oleaginoase şi ceaiuri din plante medicinale.

Obiceiuri periculoase la care trebuie să renunți

Sunt anumite lucruri nocive pentru sănătatea organismului, care îi șubrezesc imunitatea. Renunţă la alimente procesate, la dulciuri, mezeluri, prăjeli şi grăsimi, care îţi aduc doar calorii goale şi chimicale, fără a-ți furniza nutrienţii necesari. Antibioticele luate abuziv, după ureche, distrug flora intestinală benefică, cea care menține echilibrul sistemului imunitar. Ia-le cu prudențe, la recomandarea medicului, doar când este absolut necesar. Ţigările şi alcoolul îţi slăbesc, de asemenea, sistemul imunitar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
andre agassi   steffi graf (1) jpg
image
image
image
image
image
image
durere dinti foto shutterstock
ceai freepik jpg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
pat spital foto pixabay
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Nicușor Dan câștigător al unui nou mandat la Primăria Capitalei - discursul după închiderea urnelor Foto captură video
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cenaclul flacara  15 iunie 1985 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net