5 seminţe sănătoase de pus în meniul zilnic

Ultima actualizare:

Seminţele le putem include cu certitudine în categoria alimentelor sănătoase. Ele sunt ”casa” viitoarei plante, de aceea sunt pline de substanţe nutritive foarte utile şi pentru om. Grăsimi, vitamine, proteine şi elemente minerale, toate acestea le găsim din plin în seminţe.

Seminţele de floarea-soarelui

Obişnuite la noi, constituie o agreabilă gustare, care ne relaxează şi ne stimulează creierul pentru activităţile viitoare. Sunt bogate în tiamină (vitamina B1), cupru, vitamina E, fosfor, magneziu, seleniu. De remarcat că profilul lor lipidic e nesaturat, însă domină acizii graşi Omega-6. Nu mâncaţi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea-soarelui. Au multe calorii, deci excesul nu e recomandat.

Seminţele de dovleac

Uşor prăjite şi date prin sare, pot reprezenta o gustare care să ne amintească de zilele copilăriei. Sunt bogate în proteine de calitate, dar şi în elemente minerale, cum ar fi manganul, fosforul, magneziul, cuprul, fierul sau zincul. Au, evident, şi vitamina E, un antioxidant foarte eficient. Atât la seminţele de floarea-soarelui, cât şi la cele de dovleac, se recomandă ca prăjirea să fie scurtă, doar câteva minute, pentru a nu determina degradarea grăsimilor nesaturate. Alternativ, seminţele se pot mânca şi crude, dar o prăjire uşoară nu pare să le modifice semnificativ valoarea nutritivă. Dacă apelaţi la ele ca gustări, alegeţi variantele în coajă. Vă va lua mai mult timp să le mâncaţi şi veţi risca mai puţin să le consumaţi în exces.

Seminţele de in

Contribuie substanţial la aportul de acizi graşi Omega-3 ai organismului. Conţin, însă, numai acizi Omega-3 cu lanţ mai scurt, cum este acidul alfa linolenic, dar atunci când acesta se găseşte într-o cantitate suficientă în organism, poate asigura şi formarea de mici cantităţi de EPA şi DHA (acizi graşi esenţiali). Seminţele de in au şi un nivel ridicat de lignani, un tip de polifenoli cu acţiune de fitoestrogeni. Lignanii din seminţele de in par să contribuie la protecţia eficientă a organismului împotriva câtorva tipuri de cancer sau contra bolilor cardiovasculare.

Seminţele de chia

Conţin şi ele acizi graşi Omega-3, dar şi fibre solubile care formează un fel de gel în contact cu mediul umed. Consumaţi seminţele de chia împreună cu mult lichid, pentru a nu risca probleme digestive.

Seminţele de susan

Sunt excelente surse de minerale şi vitamine, bogate în acizi graşi Omega-6. Sunt surse de cupru, mangan şi calciu. În ultimii ani, a pătruns şi la noi tot mai mult tahini, o pastă semisolidă, fabricată din seminţe de susan, scrie farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net