5 semne ale bronșitei


    În primele zile, tusea este uscată, fără expectoraţie.www.clicksanatate.ro
În primele zile, tusea este uscată, fără expectoraţie.www.clicksanatate.ro

După un episod de răceală sau de gripă, dar și după expunerea prelungită la diverse chimicale, este posibil să apară bronșita, boală care are multe simptome comune cu infecțiile respiratorii de sezon. 

Bronșita reprezintă inflamația bronhiilor, căile care duc aerul la plămâni. Există 2 forme de bronșită: acută și cronică. Cea acută durează mai puțin de 6 săptămâni, fiind declanșată de diverse virusuri care circulă frecvent în acest sezon (coronavirus, rinovirus, virus respirator sincițial), în 10% din cazuri fiind produsă de bacterii. De asemenea, expunerea la diverse chimicale poate declanșa bronșita acută.

Forma cronică, ce se manifestă de-a lungul mai multor luni sau ani, este produsă, cel mai adesea, de fumat. În aproape 20% din cazuri, bronșita cronică evoluează către BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Multe dintre simptomele bronșitei se pot confunda cu cele ale astmului sau pneumoniei. Pentru persoanele fără alte boli asociate, bronșita acută durează 2-3 săptămâni. La cei cu afecțiuni precum astmul, simptomele bronșitei sunt, în general, mai pronunțate. La vârstnici, se poate complica prin pneumonie.

Este bine să fii atent la următoarele simptome specifice bolii!

1.    Tusea

Este simptomul predominant al bronșitei. În primele zile, tusea este uscată, fără expectorație, dureroasă, pentru ca apoi să devină productivă. Sputa poate fi transparentă, galbenă sau verde ori poate avea firicele mici de sânge. În 20% din cazuri, tusea durează până la o lună.

2.    Dificultăți de respirație

Mai ales la persoanele cu teren astmatic, pot surveni dificultăți respiratorii, gâfâială.

3.    Stare generală alterată

Oboseala, starea generală de rău și slăbiciunea însoțesc deseori bronșita. Când corpul luptă cu o boală, cea mai mare parte a energiei este direcționată pentru combaterea ei.

4.    Respirație șuierătoare

Persoanele cu bronșită pot avea senzația de lipsă de aer și respirație șuierătoare (wheezing), în cadrul căreia este eliberat un sunet ascuțit. Acest lucru este pus pe seama încărcării bronhiilor, ceea ce duce la reducerea diametrului lor.

Află pe clicksanatate.ro când este nevoie de o spirometrie!

Cum să mănânci ca să nu te îngraşi de Sărbători

Remedii naturale care diminuează febra și durerea

Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
mihai voropchievici 1 jpeg
foto1 jpg
FotoJet (4) jpg
front 2 (captura video) jpg
FotoJet (11) jpg
FotoJet (10) jpg
Alina jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caini 3 jpg