5 trucuri pentru o viaţă lungă şi activă. Specialistul dezvăluie pentru Click! secretele unei vieţi sănătoase
Dr. Ovidiu Bojor (90 de ani) a condus 4 expediţii ştiinţifice pentru explorarea florei medicinale din Himalaya şi a participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan şi Africa. Renumit pentru experienţa în tratamente naturale, specialistul dezvăluie pentru Click! secretele unei vieţi sănătoase.
• Celuloza în menţinerea sănătăţii. Îndepărtarea părţii celulozice din legume şi fructe este o greşeală. Deşi organismul nu poate metaboliza celuloza, aceasta are acţiune laxativă, constituind partea de fibre necesare bunei funcţionări a acestuia. Celuloza e unul din factorii ce contribuie indirect la prevenirea cancerului de colon.
• Minte sănătoasă în corp sănătos. Nu e destul să îndeplinim nişte simple condiţii igienico-dietetice pentru a ne asigura bunăstarea fizică. Lucrul cel mai important îl constituie disciplina spirituală, care trebuie să ne călăuzească paşii. Tot mai multe studii arată că cele mai multe boli sunt declanşate de către „etajele superioare” ale cortexului (creierului), însă aceleaşi „instanţe” pot transmite informaţii şi ordine pozitive subconştientului. Stă în puterea gândului de a trimite aceste „comenzi” subconştientului, care le va retransmite conştientului şi, implicit, întregului organism.
• De ce este importantă tărâţa. Dacă de la fructe şi legume facem greşeala de a îndepărta coaja, din grâul măcinat aruncăm tărâţa, uitând că exact sub coaja bobului de grâu sunt sintetizate preţioase vitamine, cum ar fi vitaminele din complexul B.
• Regimul alimentar de viaţă lungă. Organismul nostru e o clădire construită din miliarde de cărămizi, celulele noastre, care mor şi renasc la un interval cuprins între un an şi aproximativ doi ani. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele nu se mai reproduc cu aceleaşi proprietăţi şi capacităţi ca în adolescenţă şi tinereţe. Celulele noi, apărute la senectute, pot fi întinerite însă cu ajutorul acizilor nucleici (ADN şi ARN). Astfel, se consideră că, pentru organismul uman, necesarul de acizi nucleici e de cca 1,5 g pe zi. Aceşti acizi există în germenii de grâu, pâinea integrală, algele marine, fulgii de ovăz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, mazăre), în sucurile de fructe şi legume, în miere, produsele lactate şi ouă.
• Postul, sub aspect spiritual şi medical. Sub aspect medical, postul reprezintă principalul factor de dezintoxicare a organismului şi de repaus al aparatului digestiv. La modul general, se recomandă o zi pe săptămână abstinenţa totală de la mâncare, băuturi alcoolice, fumat, activitate sexuală şi... logoree. În această zi, vom consuma numai apă, absolut necesară pentru hidratarea organismului.