6 investigaţii medicale pe care trebuie să le faci pentru o viaţă sănătoasă

4 aprilie 2014
image
Analizele medicale anuale ar trebui s─â fie prioritatea ta num─ârul 1!

O dat─â pe an, ar trebui s─â mergem la medic pentru un set de analize ┼či consulta┼úii, ├«n urma c─ârora ar putea fi depistate timpuriu multe afec┼úiuni. Uite ce ar trebui s─â ai ├«n vedere!

1. ColonoscopiaDac─â ai peste 40 de ani, este timpul s─â te programezi la prima colonoscopie. Procedura nu este una tocmai pl─âcut─â ├«ns─â este recomandat─â mai ales dac─â te confrun┼úi cu probleme precum constipa┼úia, balonarea sau diareea. Cu o zi ├«nainte de interven┼úie, se consum─â numai lichide, al─âturi de laxativele indicate de medic. Investiga┼úia propriu zis─â poate produce un oaercare disconfort, dar nu este dureroas─â, pacientul fiind sedat. Consta ├«n introducerea ├«n rect a unui instrument sub┼úire ┼či flexibil ce permite descoperirea polipilor, tumorilor sau ulcera┼úiilor ce pot fi ├«ndep─ârtate chiar pe durata procedurii. Scapi, astfel, de riscul unui cancer de colon ascuns.

2. Ecografia mamar─âAproape orice femeie are c├óte un mic chist sau nodul mamar inofensiv. Ca s─â fii sigur─â c├ó s├ónii t─âi nu ascund vreo forma┼úiune poten┼úial cancerigen─â, o dat─â pe an, programeaz─â-te la o ecografie mamar─â. Dac─â ai peste 40 de ani, medicul ├«┼úi poate recomanda ┼či o mamografie ├«n completare.

3. Examenul Babe┼č-PapanicolauCa un control ginecologic s─â fie complet, solicit─â pe l├óng─â ecografia mamar─â ┼či cea transvaginal─â un examen citologic Babe┼č - Papanicolau. Este cea mai sigur─â metod─â de depistare a cancerului de col uterin ├«n stadiu precoce, fapt ce permite vindecarea ├«n propor┼úie mare.

4. Radiografia pulmonar─â90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt declan┼čate de fumat. Alarmant pentru nefum─âtori este ├«ns─â faptul c─â 10% dintre bolnavi sunt persoane care nu s-au atins niciodat─â de ┼úig─âri. Mai mult, mul┼úi pacien┼úi nici m─âcar nu prezint─â simptome! Solu┼úia este s─â te prezin┼úi la cabinetul unui pneumolog pentru o rodiografie pulmonar─â ┼či o spirometrie, mai ales dac─â ├«n ultima vreme tu┼če┼čti des ori ai sl─âbit brusc.

5. Set de analize la s├óngeMedicul de familie ar trebui s─â ┼úi le recomande anual. Sunt necesare o hemoleucogram─â complet─â, m─âsurarea glicemiei, a colesterolului, a timpului de coagulare ┼či a func┼úiei hepatice.

6. DetartrajulS-a dovedit ┼čtiin┼úific faptul c─â bacteriile acumulate ├«n cavitatea bucal─â ┼či ├«nghi┼úite prin saliv─â afecteaz─â, ├«n timp, buna func┼úionare a mu┼čchiului cardiac, cresc├ónd riscul de infarct cu nu mai pu┼úin de 24%! ├Änl─âturarea pl─âcii bacteriene previne apari┼úia paradontozei, o afec┼úiune care te poate l─âsa f─âr─â din┼úi.

cub pepe png
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
andrei stefanescu iubita3 png
sharon stone afp (2) jpg
cub delia png
fuego iubita2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg
FotoJet (4) jpg
masini electrice jpeg
monkeys g12b54201d 1920 jpg