6 investigaţii medicale pe care trebuie să le faci pentru o viaţă sănătoasă

4 aprilie 2014
article img
Analizele medicale anuale ar trebui să fie prioritatea ta numărul 1!

O dată pe an, ar trebui să mergem la medic pentru un set de analize şi consultaţii, în urma cărora ar putea fi depistate timpuriu multe afecţiuni. Uite ce ar trebui să ai în vedere!

1. ColonoscopiaDacă ai peste 40 de ani, este timpul să te programezi la prima colonoscopie. Procedura nu este una tocmai plăcută însă este recomandată mai ales dacă te confrunţi cu probleme precum constipaţia, balonarea sau diareea. Cu o zi înainte de intervenţie, se consumă numai lichide, alături de laxativele indicate de medic. Investigaţia propriu zisă poate produce un oaercare disconfort, dar nu este dureroasă, pacientul fiind sedat. Consta în introducerea în rect a unui instrument subţire şi flexibil ce permite descoperirea polipilor, tumorilor sau ulceraţiilor ce pot fi îndepărtate chiar pe durata procedurii. Scapi, astfel, de riscul unui cancer de colon ascuns.

2. Ecografia mamarăAproape orice femeie are câte un mic chist sau nodul mamar inofensiv. Ca să fii sigură câ sânii tăi nu ascund vreo formaţiune potenţial cancerigenă, o dată pe an, programează-te la o ecografie mamară. Dacă ai peste 40 de ani, medicul îţi poate recomanda şi o mamografie în completare.

3. Examenul Babeş-PapanicolauCa un control ginecologic să fie complet, solicită pe lângă ecografia mamară şi cea transvaginală un examen citologic Babeş - Papanicolau. Este cea mai sigură metodă de depistare a cancerului de col uterin în stadiu precoce, fapt ce permite vindecarea în proporţie mare.

4. Radiografia pulmonară90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt declanşate de fumat. Alarmant pentru nefumători este însă faptul că 10% dintre bolnavi sunt persoane care nu s-au atins niciodată de ţigări. Mai mult, mulţi pacienţi nici măcar nu prezintă simptome! Soluţia este să te prezinţi la cabinetul unui pneumolog pentru o rodiografie pulmonară şi o spirometrie, mai ales dacă în ultima vreme tuşeşti des ori ai slăbit brusc.

5. Set de analize la sângeMedicul de familie ar trebui să ţi le recomande anual. Sunt necesare o hemoleucogramă completă, măsurarea glicemiei, a colesterolului, a timpului de coagulare şi a funcţiei hepatice.

6. DetartrajulS-a dovedit ştiinţific faptul că bacteriile acumulate în cavitatea bucală şi înghiţite prin salivă afectează, în timp, buna funcţionare a muşchiului cardiac, crescând riscul de infarct cu nu mai puţin de 24%! Înlăturarea plăcii bacteriene previne apariţia paradontozei, o afecţiune care te poate lăsa fără dinţi.