Unde se pot observa „pietrele vii", din România! Este unul dintre cele mai misterioase fenomene de pe Pământ, prind „viață” când intră în contact cu apa

Ultima actualizare:

Puțini știu că există pietre care cresc, având forme ciudate, multe dintre ele semănând cu cifra opt. Mărimile lor variază de la câțiva centimetri până la formațiuni enorme de 10 metri care cântăresc câteva tone. Enigmaticele "pietre vii” prind viață după ce intră în contact cu apa după ploi abundente. Formele ciudate ale pietrelor au aprins imaginația localnicilor și așa s-au născut mai multe legende locale. 

Pietrele vii Foto: Facebook "Curiozități din lume adunate"
Pietrele vii Foto: Facebook "Curiozități din lume adunate"

Pietrele vii pot crește până la 10 metri

România găzduiește unul dintre cele mai misterioase fenomene de pe Pământ: pietrele Vii. Pietrele vii, numite și trovanți, pot crește de la câțiva milimetri până la 10 metri. La nici 40 de km distanță de orașul Râmnicu Vâlcea, în perimetrul comunei Costești se află un versant din nisip care prin exploatare a scos la iveală un fenomen geologic uimitor – gigantice forme de nisip cimentat, sfere finuțe sau ciudate plăsmuiri ale Naturii.

Enigmaticele „pietre vii” prind literalmente viață după ce au intrat în contact cu apa după ploi abundente. Cu toate acestea, aceste pietre enigmatice nu sunt numai capabile să crească, oamenii de știință au descoperit că sunt capabile să se deplaseze dintr-un loc în altul, se arată pe pagina de Facebook "Curiozități din lume adunate".

Unde se pot observa pietrele vii 

Revista WhenOnEarth ne spune că „orice formă de apă bogată în carbonat de calciu este esențială pentru a forma un trovant și aceasta este, de asemenea, cheia pentru a face roca să crească în prezența apei de ploaie”. Numele de trovant a fost introdus de naturalistul român Gh. Murgoci în lucrarea sa „Terțiarul din Oltenia cu privere la sare, petrol, și ape minerale".

În 2004, Rezervația Naturală Muzeul Trovanților a fost însărcinată să protejeze creațiile geologice neobișnuite. De asemenea, trovanții se pot vedea și la Ulmet, județul Buzău. 

Cum apar pietrele după ploi 

Pietrele absorb mineralele din apă și se extind din interior spre exterior, tot adăugându-se straturi și straturi de inele, asemănătoare copacilor, iar pentru că absorb și nisipul umed din jur și doar par că se mișcă. Nu, nu se mișcă, spun specialiștii, pentru că sunt forme minerale, fără viață, depozite de nisip, modelate natură, având un mod de formare asemănător cu al perlelor.

Formele ciudate ale pietrelor au aprins imaginația localnicilor și așa s-au născut mai multe legende locale. Unii spun că ar fi aduse de extratereștri și că ar fi mărturii elocvente ale existenței acestora, ori că ar avea origini supranaturale sau că ar ascunde comori din vechime.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net