6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Legea sănătăţii
Vom plăti la fel pentru sănătate
Una dintre principalele schimbări se referă la desfiinţarea monopolului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi scoaterea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate de la bugetul consolidat.
Prin urmare, CNAS va fi independentă şi autonomă. Pe de altă parte, contribuţia (5,5% de la angajat şi 5,2% de la angajator) la asigurările de sănătate obligatorii va rămâne neschimbată. Contribuţia va asigura accesul asiguratului la pachetul de servicii de sănătate de bază (PSSB).
Se introduc asigurările facultative de sănătate
Persoanele care vor beneficia de PSSB ar putea opta, suplimentar, pentru un pachet de asigurări facultative de sănătate. Pentru serviciile de sănătate de tip suplimentar se suportă total sau parţial plata pentru orice tip de servicii necuprinse în PSSB, opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii de sănătate specificate în contractul de asigurare facultativă.
Se înfiinţează societăţile mutuale de asigurări de sănătate
Casele de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări de sănătate. Fiecare asigurat se înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS).
Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutuală de asigurări de sănătate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de bază urmează asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutuală.
De ce servicii medicale vom beneficia
Serviciile cuprinse în PSSB sunt: servicii de sănătate curative, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut şi impact major asupra stării de sănătate a asiguraţilor; servicii de recuperare medicală; servicii de îngrijiri medicale la domiciliu; servicii paliative (pentru boli incurabile); medicamente, dispozitive medicale şi alte mijloace terapeutice, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut şi impact major asupra stării de sănătate a asiguraţilor; servicii de informatică medicală şi telemedicină.
FIV şi operaţiile estetice, contra cost
Legea mai prevede că fertilizarea in vitro (FIV), corecţiile estetice efectuate la vârsta de peste 18 ani, asistenţa medicală la locul de muncă şi unele proceduri de recuperare şi de fizioterapie nu vor fi decontate.
Cine e scutit de la plata asigurărilor
Vor fi scutite de la plata asigurărilor următoarele categorii: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la vârsta de 18 ani şi până la 26 de ani numai dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social.